Veistojen Suomen mestaruudet ratkottu

03.02.2014|Ulkoile

Kemi isännöi kuluneen viikonlopun ajan sekä jään- että lumenveiston Suomenmestaruus –kilpailuja. Perjantaina 31.1. alkanut kisaviikonloppu kokosi paikkakunnalle yhteensä 30 veistäjää, jotka viimeistelivät teoksensa arviointikuntoon sunnuntain puoleen päivään mennessä.

Kahden vuorokauden rutistuksen tuloksena Kemin kävelykeskustan talvi-ilmettä koristaa 7 taidesarjan ja 4 soolosarjan veistosta, ja LumiLinnan sisäpihalle on kohonnut kolme kotimaisten jäänveistäjien taidonnäytettä. Kilpailujen teemana oli ”Meri-Lappi – Lapin meri”.

Jäänveistäjien parhaimmaksi valittiin meri-lappilaista osaamista edustavan Ice-Breakers –joukkueen Pirjo ja Juha Laisalmen viimeistelty teos ”Helmivene”.  Lumiveistosten soolosarjassa – yhden veistäjän voimin luoduissa teoksissa – voittoon ponnisti viime vuoden hopeamitalisti Alpo Siira lämminhenkisellä ja karhean hyväntuulisella veistoksella ”Tulihan isomus”.

Suurikokoisten taidesarjan teosten kärkikolmikkoon oli tunkua.  Voiton vei tänä vuonna vihtiläisen RagnarØk –joukkueen ”Kemi kestää”, jota tuomaristo luonnehti muotokieleltään kauniiksi ja linjakkaaksi teokseksi. Voittajajoukkueessa kilpailivat Janne Andberg, Matti Vaskimo jaArto Manninen. Toisen sijan kuittasi viimevuotinen mestarijoukkue Icemen Team Kouvolasta. Veijo Oinosen, Kari Litisen ja Pertti Selinin taidonnäyte ”Nyt mi eromahan” esittelee taidolla tehtyjä yksityiskohtia ja pinnan suvereenia käsittelyä.  Pronssimitali matkaa Tohmajärvelle, Snowflake Teamin Mauri Kekkonen, Anne ja Jari Kakkonen toteuttivat Kemiin muhevan ja rohkean teoksen ”Maaäiti ja meri” .

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen, Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen, sekä Kemin taidekoulun mestarikurssilaiset Eero Kultalahti, Elena Kinnunen, Kari ja Virva Kukka. Tuomariston puheenjohtajana toimi kilpailun johtaja Seppo Lankinen.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen kiitteli veistosten kaupunkikeskustaan luomaa ilmettä: ”Jo viime vuonna totesimme lumitaiteen sopivan erinomaisesti Kemin kaltaisen talvikaupungin ilmeeseen, ja on ilo todeta, että näin on tänäkin vuonna.” Kilpailun johtaja Seppo Lankinen on tyytyväinen urakan jälkeen: ”Sairastumiset verottivat muutaman joukkueen osallistumisen, mutta taso oli hyvä. Tänä vuonna mukana oli uusia tekijöitä sekä lumen että jään parissa, ja ensikertalaistenkin näkemys ja työn jälki oli ilahduttavaa. Kovasti toivomme, että laji saa tätäkin kautta uusia taitajia.”

 

Lumi- ja jääveistokset ovat silmänilona Kemissä niin kauan, kuin ne säilyvät hyväkuntoisina ja turvallisina. Lankinen muistuttaa vanhempia vielä varovaisuuteen perheen pienimpien kanssa: ”Tämän vuoden kilpailutyöt on tehty nimenomaan taidesarjaan, eivätkä ne siitä syystä sovi lasten leikkeihin. Lähimpänä Kauppakadun ja Valtakadun risteystä  oleva ”Lastenlinna” on tällä kertaa ainoa leikkeihin tarkoitettu lumiveistos.”