Oikea retkeilykenkä valitaan maaston ja vaellusajan mukaan.
Hanwag Tudela Light GTX215
Partioaitan Sellon myymäläpäällikkö Antti Karrus myy työkseen vaellus- ja retkeilykenkiä. Hänen mielestään tärkeintä on suhteuttaa kengän jäykkyys ja materiaalit käyttötarkoitukseen, sillä eri maastoihin löytyy useampaa jäykkyyttä. Sen lisäksi tärkeitä tekijöitä ovat materiaalit.
Ostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko kengän ulkopinta keinokuitua vai nahkaa. On myös syytä päättää, haluaako vedenpitävällä kalvolla varustetun kengän vai kokonaan kalvottoman nahkakengän.
"Jäykkyyksiä on neljää erilaista kevyestä retkeilykengästä järeään alppikenkään. Retkeilykenkä on tarkoitettu kevyeen ja tasaiseen maastoon, kuten esimerkiksi päiväreissuille, vaelluskenkä pidemmille reissuille isomman kantamuksen kanssa sekä epätasaisemmille alustoille, vaelluskenkä rakkaan ja kivikkoon, missä vaaditaan erittäin paljon tukea sekä järeimpänä alppikenkä, jolle löytyy Suomesta käyttöä vähänlaisesti", Karrus linjaa.
Karruksen mukaan esimerkiksi kalvot ovat yleistyneet kengissä viime vuosina ja myös pohjan valmistukseen on kiinnitetty paljon huomiota. Suurin kehitysaskel on kuitenkin ollut laajasti kasvanut lestivalikoima, esimerkiksi Hanwagin Tatra-kengissä on kaikkiaan saatavilla neljä eri lestiä: kapea, normaali, leveä sekä Bunion-malli, joka on tarkoitettu henkilöille, jotka kärsivät vaivaisenluusta.
Antti Karrus kertoo retkikenkien kysynnän kasvaneen lähivuosina. Syiksi hän nimeää muun muassa sen, että ulkomaille on entistä helpompi lähteä vaeltamaan ja retkeily on ylipäätään nyt muodikasta.
"Retkeily, ulkoilu ja vaeltaminen ovat ottaneet paikkansa suomalaisten jokapäiväisessä liikunnassa, aivan kuten naapurimaissamme Norjassa ja Ruotsissa. Kauppojen parantunut kenkävalikoima edesauttaa sen aseman säilyttämistä jatkossakin", Karrus iloitsee.
Kommentit
Valitse koko huolella
Vaelluskenkää hankkiessa, tulee kengän koon kanssa olla tarkkana. Jos olet menossa vuoristoon/tuntureille, suosittelen varauksettomasti ostamaan ainakin numeron liian isot kengät. Liian pienillä kengillä rinteitä alas kävellessä, varpaat hakkaavat kengän kärkiin. Lupaan, että pidemmän päälle jälki on rumaa.
- 25.04.2015
Tullaan alas
Vuorten rinteitä alas kävellessä jalkaterät ovat jopa 45 asteen kulmassa, eli alas ei painella varpaat edellä vaan jalkaterät harallaan polvista joustaen. Muuten kyllä vaelluskenkä saa olla sen numeron normaalijalkinetta suurempi.
- 17.05.2015