Uusi päiväkoti Vesilahdelle

09.11.2010|Ulkoile

Suomen Ladun kuudes Luonnossa kotonaan -päiväkoti on avattu Vesilahdella. Luonnossa kotonaan -toiminta on luonnonläheistä ja kodinomaista päivähoitoa.

Suomen Ladun kuudes Luonnossa kotonaan -päiväkoti on avattu Vesilahdella. Päiväkoti sijaitsee kirkonkylässä suojellussa hirsitalossa, jonka paikallinen Suomen Ladun jäsen luovutti päiväkodin käyttöön.

Rakennus oli ollut kylmillään ja käyttämättömänä jo kymmenen vuotta. Rakennuksen omistaja Markku oli surkutellut pitkään kauniin talon hiljaista rapistumista.

Pari vuotta sitten lastentarhanopettaja Edith Kivelä pohti kodinomaisen luomu-päiväkodin perustamista. Edithin tytär Emily herätti ajatuksen toiminnan tasolle aamuaskareiden keskellä:

- Kuules äiti, sinähän olet aina ihastellut sitä luumutaloa pitserian naapurissa. Mene ja kysy siltä vanhalta sedältä, saisitko lainata sitä taloa?

Edith hymähti aluksi lapsensa idealle, mutta sitten ajatus todella sai siivet. Voisiko se olla mahdollista?

Vielä samana päivänä Edith selvitti talon omistajan ja illalla hän jo koputti Markun kotitalon oveen. Seitsemänkymppinen Markku otti ilolla idean vastaan.

Edith ryhtyi selvittämään oman päiväkodin perustamiseen liittyviä asioita. Samaan aikaan Markku aloitti mittavan remontin: koko talo peruskorjattiin vastaamaan päivähoidon standardeja.

Päiväkodin ensiaskelilla riitti haasteita, kun hoitohenkilökunta vaihtui piakkoin perustamisen jälkeen. Uutta suuntaa päiväkodilleen Edith lähti hakemaan Suomen Ladun Luonnossa kotonaan -pedagogiikka käsittelevästä seminaarista.

Luonnossa kotonaan -pedagogiikka oli juuri sitä, mitä Edith oli kaivannut oman päiväkotinsa toimintaan.

- Tuohan on niin kuin me, tuumasi Edith seminaarin jälkeen.

Syyskuun lopussa avattiin viimein Vesilahdella Luonnossa kotonaan Willa Roosa.

- Nyt olemme mukana ja matkalla muiden Luonnossa kotonaan -toimijoiden kanssa luomassa lapsille hyvää ja kestävää suhdetta luontoon ja ekologiseen ajatteluun, Edith iloitsi avajaispäivänä.

Myös Markku on mukana päiväkodin arjessa.

- Markku on taitavin ja lempein ihminen mitä olen tavannut.  Ikä-ihmisenä hän tuo lapsille tärkeää kokemusta vanhuudesta ja siirtää kädentöiden ja touhujen kautta kokemuksiaan lapsille. Lapsille Markku on tärkeä henkilö, Edith summaa.

 

Luonnossa kotonaan

Luonnossa kotonaan -toiminta on luonnonläheistä ja kodinomaista päivähoitoa. Luonnossa kotonaan -pedagogiikan perusajatuksena on, että lapsen tarve tyydyttää tiedonhaluaan, liikkua ja kokea yhdessäoloa toteutuvat luonnossa – kaikkina vuodenaikoina, säällä kuin säällä.

Yksi toiminnan kulmakivistä on läsnä oleva ja turvallinen aikuinen niin työntekijänä kuin vanhempanakin sekä yhteistyö heidän välillä. Leikki ja luova toiminta eri muodoissaan sekä Suomen Ladun lasten toimintamuodot, kuten Metsämörri ja Muumien hiihtokoulu, ovat näkyvä ja merkittävä osa toimintaa.

www.suomenlatu.fi/luonnossakotonaan