Uusi laji: Zumba

12.11.2010|Ulkoile

- Tule zumbaan sellaisena kuin olet, ja anna musiikin ja liikkeiden viedä mukanaan, zumbaohjaaja Anne Riihonen opastaa.

Zumbaa siellä, zumbaa täällä. Muotijumpat keräävät huomiota ja harrastajia. Päättyneen kesän aikana zumba on vallannut myös ulkotilat. Myös Suomen Latu Oittaalla viikottaiset zumbat ovat vetäneet mukavasti kävijöitä.

 Mihin zumban suosio oikein perustuu?
- Zumban hauskuus, iloisuus, energisyys, musiikki ja liikkeet vievät mukanaan, Oittaan zumbaohjaaja Anne Riihonen perustelee. 

Zumba on kolumbialaisen Alberto "Beto" Perezin kehittämä kuntotanssitunti, jossa liikutaan mukaansatempaavan latinalaisen musiikin tahdissa eri tanssityylejä vaihdellen. Zumbaliikkeet on yhdistelty monesta eri kulttuurista ja tanssilajista. 
- Merengue, cumbia, reggaeton, salsa, hiphop ja samba – muutamia mainitakseni, Riihonen kertoo.

Zumbakärpänen puraisi Riihosta reilu vuosi sitten. Ohjaajaksi hän kouluttautui lähes saman tien.
- Vaihtelevien rytmien myötä Zumbassa yhdistyy tehokkaalla tavalla kuntoilu ja tanssiminen, hymy huulilla, hikeä säästämättä.

Zumban harrastaminen ei vaadi Riihosen mukaan aikaisempaa tanssi- tai urheilutaustaa, vaan se sopii sekä vasta-alkajille että pidempään liikuntaa harrastaneille, naisille, miehille ja lapsille. Tunneilla liikutaan rennolla meiningillä ja kehoa kuunnellen.
- Ohjaajan pieni flirtti ja kunkin zumbaajan oma tyyli luovat ainutlaatuisen tunnelman zumbatunnille. Mahtavaa on, että ihmiset laulavat biisien mukana, Riihonen innostuu.

Tunneilla liikkeet pyritään pitämään mahdollisimman helppoina, jotta jokainen pääsee mukaan tanssin huumaan. Zumbassa ei ole  erikseen lihaskunto-osiota, kuten normaalissa aerobicissä.
- Zumban liikkeet itsessään ovat tehokkaita ja niiden fitness-variaatiot tuovat lisää haastetta sekä voimaa.

Zumbatunneille kannattaa aloittaa maltilla ja tunnustellen. Heti ei kannata luovuttaa, jos askeleet ja kädet eivät mene yksiin. 
- Kyllä ne sieltä löytyvät! Mitä enemmän ja useammin tunneilla käy, sitä paremmin pääsee Zumbasta ottamaan kaiken energian, hauskuuden ja ilon irti. Tunneilla kannattaa ottaa ohjaajan haaste vastaan ja tehdä liikkeet isommin ja voimakkaammin. Paino putoaa ja vyötärö kapenee kuin huomaamatta.

Tunneille on hyvä varautua juomapullon ja pienen hikipyyhkeen kanssa.
- Tule zumbaan sellaisena kuin itse olet, ja anna musiikin ja liikkeiden viedä mukanaan, Riihonen opastaa lopuksi. 

Peace, love, let's Zumba! 

Teksti: Panu Könönen