Uusi kansallispuisto Suomeen

14.01.2016|Ulkoile

Hossan retkeilyalueesta Suomussalmella tulee Suomen 40. kansallispuisto ensi vuonna.

Kuvakaappaus: luontoon.fi

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on tänään esittänyt Hossan muuttamista kansallispuistoksi. Metsähallitus tiedotti heti perään, että se alkaa pikavauhtia kehittämään Hossan palveluja yhdessä kumppaniensa kanssa.

Päätös tarkoittaa, että kansallispuistona Hossa muuttuu suojelualueeksi, joten alueen rajoitettu metsätalouskäyttö päättyy. Hossan avajaisjuhlia vietetään 17.6.2017 osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaa.

Ministeri Tiilikaisen esityksen perusteella aletaan valmistella hallituksen esitystä Hossan kansallispuistosta. Lopullisen lain käsittelee eduskunta. Metsähallitus alkaa kuitenkin ripeästi suunnitella niitä muutos- ja parannustöitä, joita kansallispuistoksi muuttaminen edellyttää.

”Panemme niin sanotusti hösseliksi, jotta Hossa on kansallispuistokunnossa vuoden päästä kesäkuussa. Teemme tämän innolla kumppaniemme kanssa”, sanoo luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen Metsähallituksen luontopalveluista.

Metsähallituksen tavoitteena on säilyttää Hossa edelleen kiinnostavana kalastuskohteena. Perinteisten luontoharrastusten mahdollisuuksia kehitetään edelleen, mutta huomio on myös suosiotaan kasvattavissa aktiviteeteissa kuten maastopyöräilyssä, luontokuvauksessa ja melonnassa. Maastoon suunnitellaan ja toteutetaan uudet opasteet, polkuja kestävöidään ja kämppiä kunnostetaan. Myös Hossan luontokeskuksen näyttely kaipaa uudistamista.

”Kalastus- ja metsästysjärjestelyjen osalta Hossan alueella voidaan säilyttää osa nykyisistä käytännöistä. Lupametsästys ei kansallispuistoissa ole yleensä mahdollista, mutta kuntalaisten ML 8§ mukainen metsästysoikeus Hossassa tulee kansallispuistolaissa Metsähallituksen mielestä säilyttää”, Pohjanmaan luontopalvelujen vt. aluejohtaja Samuli Sillman sanoo.

Muutos kansallispuistoksi edellyttää myös mm. kiinteistötoimitusta ja rajojen merkitsemistä.

Hossan retkeilyalue on osin ollut metsätalouden käytössä ja muuttuu kansallispuistopäätöksen myötä suojelualueeksi. Myös Metsähallituksen Pohjanmaan-Kainuun metsätalouden aluejohtaja Arto Tolosen terveiset Hossaan ovat myönteiset:
”Hieno juttu, että päätös lopultakin tuli. Suomussalmelaisten suuri yksimielisyys asiassa toi tulosta, ja onnittelemme heitä.”

Uudeksi kansallispuistoksi arvuuteltiin etukäteen myös Uudellamaalla sijaitsevaa Porkkalaa. Ministerin esityksessä Porkkalaan tulee luonnonsuojelualue.

Lisätietoa: www.metsa.fi 

Kommentoi