Ulkona kuin lumiukko -kampanja starttaa sunnuntaina

22.01.2018|Ulkoile Ulkona kuin Lumiukko -kampanja

Suomen Latu täyttää sunnuntaina 80 vuotta ja haastaa kaikki rakentamaan sen kunniaksi lumiukkoja.

Ulkoilujärjestö Suomen Latu täyttää 80 vuotta. Järjestö juhlii koko sydäntalven ajan rakentamalla lumiukkoja erilaisissa tapahtumissa, puistoissa ja kotipihoilla.

“Haluamme haastaa lumiukkotalkoisiin mukaan kaikki: koululuokat, kaveriporukat, päiväkodit, yhdistykset. Paras syntymäpäivälahja meille on rakkaudella rakennettu lumiukko”, toiminnanjohtaja Eki Karlsson Suomen Ladusta kertoo.

Lumiukkojen rakentaminen mielletään suojasään huviksi, miten siis tehdä lumiukkoja, jos on pakkasta?

“Helposti! Tarvitset vain tukevan pahvilaatikon, joka toimii muottina. Poista laatikosta ensin pohja ja kansi, sen jälkeen voit ryhtyä täyttämään sitä lumella, aina välillä tiivistäen polkemalla lunta kasaan. Kun muotti on täynnä, odottelet evästauon verran, poistat laatikon ja aihio on valmis muovattavaksi ”, kuvaa kampanjaa koordinoiva Hanna Laakso.

Katso animaatio, miten tehdään lumiukko pakkaslumesta.

Pakkasluntakin suuremman haasteen kampanjalle heittää lumen puute.

Myös tämä tyly tosiasia halutaan nostaa kampanjassa esille: ilmastonmuutoksen myötä talvet Suomessa lyhenevät ja mahdollisuudet talviseen ulkoiluun heikkenevät.

“Ilmastonmuutos on todellinen uhka lumitalville, erityisesti Etelä-Suomessa. Tammikuun viimeinen viikko on tilastollisesti kylmin viikko Suomessa, mutta nyt lämpenevä sää uhkaa avaustapahtuman järjestämistä pääkaupunkiseudulla.”

“Vähällä emme kuitenkaa luovuta. Avaustapahtuma Oittaalla tullaan sunnuntaina järjestämään, ja lunta ja lumiukkojakin on luvassa, tavalla tai toisella”, Hanna Laakso lupaa.

Espoon lisäksi avaustapahtumat järjestetään seuraavilla paikkakunnilla: Säkylä, Heinola, Hämeenlinna, Kuopio, Kauhajoki, Kalajoki ja Tornio. Lisätietoja kampanjan nettisivuilta www.suomenlatu.fi/lumiukko.

Kommentit

Lumimuotin työvaiheet

Lapio lunta isoon saaviin, tai muuhun isoon astiaan välillä polkien. Anna kovettua yön yli. Vie saavi 10 minuutiksi lämpimään, noin + 20 C. Tuo ulos ja kaada saavi ylösalaisin, niin lumi irtoaa. Muotoile lumi haluamaasi muotoon.


- 23.01.2018

luvattua materiaalia?

Leppävirta-Varkaus välillä on laturetki 3.3.2018. Viikolla tehdään kalmalahden rantaan/Matkailukeskus Unnukka lumiukkoja. Latulaisia on mukana.
Olen käsittänyt, että ladulla olis jotain reksiviittaa rakentajille.
terv Riitta Minkkinen

- 25.01.2018

Kuusamossakin on avaustapahtuma

Tervetuloa Kitkantie 10 tontille su 28.1. klo 13 alkaen!

- 25.01.2018

Kommentoi