Suomen Ladun selvitysten mukaan joka kolmas suomalainen harrastaa hiihtoa. Ilmastonmuutos on pakottanut entistä useamman tykkilumelle myös Pohjois-Suomessa. Hiihtoharrastus ei eroa asuinpaikan mukaan: maalla ja kaupungissa harrastetaan samalla tavalla.
Kuva: Sampsa Sulonen
Suomen Ladun Taloustutkimuksella viime keväänä teettämän tutkimuksen mukaan 34 % suomalaisista oli hiihtänyt edellisellä kaudella. Millaisia hiihdon harrastajat sitten ovat?
Sitä selvittää juuri julkaistu raportti Suomen Ladun hiihtobarometristä. Melkein 2 000 vastaajan aineisto luo kattavan kuvan suomalaisista hiihdon harrastajista.
“Suomalaiset hiihdon harrastajat ovat kauttaaltaan polarisoitunut ja eriytynyt joukko. Harrastamisen eri toteutustapoja ja ääripäitä löytyy kaikista sekä miesten että naisten joukosta, jokaisesta ikäluokasta sekä myös erilaisista asuinpaikoista, niin maaseudulta kuin isoista kaupungeista”, Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Wilhelm Stenbacka kertoo.
Kaupunkilaisen ja maalaisen tavassa harrastaa hiihtoa ei siis juurikaan ole eroja.
“Asuinpaikkojen väliltä löytyy huomattavan pieniä eroja, sillä hiihtäjät poikkeavat toisistaan lähes yhtä paljon asuinpaikasta riippumatta”, Stenbacka kertoo.
Joitakin eroja löytyy lähinnä mies- ja naishiihtäjien välillä: mieshiihtäjät omistautuvat keskimääräisesti enemmän hiihtämiselle, harrastavat lajia monipuolisemmin ja kokevat olevansa keskimäärin taitavampia kuin naishiihtäjät.
Tykkilumella hiihdetään nykyään käytännössä koko maassa. Ja näin tekee noin puolet barometriin vastanneista.
“Onko tämä talviolosuhteiden epävarmuudesta johtuva pakko vai kertooko se siitä, että tykkilumilatuja on tarjolla yhä useammalla paikkakunnalla?” Stenbacka pohtii.
Barometri kertoo myös, että erilaiset pitopohjasukset ovat nykyisin kiinteä osa harrastusta. Peräti 64 % vastaajista omistaa sellaiset.
Koko raportti on luettavissa Suomen Ladun Kaikkihiihdosta.fi-palvelussa.