Tuulenhuiske vie koululaiset metsään

31.10.2011|Ulkoile

Iltapäiväkerho Luonnossa Kotonaan Tuulenhuiske tarjoaa pienille koululaisille puuhaa luonossa.

Suomen ensimmäinen koululaisten Luonnossa kotonaan -iltapäiväkerho aloitti elokuussa Helsingin Viikissä. Vanhempainyhdistys Luonnossa Liikkuen ry:n ylläpitämä iltapäiväkerho Luonnossa KotoaanTuulenhuiske vie koululaisia ulos luontoon ja retkeilee heidän kanssaan Viikin metsissä ja pelloilla. Ruotsalaislähtöistä Luonnossa kotonaan -toimintatapaa hallinnoi ja kehittää Suomessa liikuntajärjestö Suomen Latu ry.

”Tähän syksyyn saakka Luonnossa kotonaan -toiminta on painottunut pelkästään lasten päivähoitoon. Otimmekin ilolla vastaan vanhempien kehittämisajatuksen koululaisten iltapäivätoiminnasta”, Suomen Ladun lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori Nina Räike sanoo.

Räikkeen mukaan yleinen huoli lasten ja erityisesti kouluikäisten liikkumattomuudesta on puhuttanut myös Suomen Latua.

”Järjestömme on tuonut esiin myös ajatusta kokonaiskoulupäivästä. Kun lasten nyt illoiksi kasaantuva harrastustoiminta tuodaan osaksi koululaisten iltapäivää, poistuvat lasten yksinäiset iltapäivät ja ilta vapautuu harrastuksiin kuljettamisen sijaan perheen yhteiseksi ajaksi”, Räike sanoo.

Suomen Ladun tavoitteena on luoda valtakunnallinen malli, jonka myötä koululaisten Luonnossa kotonaan -toimintaa voidaan laajentaa. Tavoitteena on, että muutaman vuoden päästä meillä olisi useita Luonnossa kotonaan -pedagogiikkaa toteuttavia iltapäiväkerhoja.

Ajatus koululaisten Luonnossa kotonaan -iltapäiväkerhosta syntyi kohta kaksi vuotta sitten Viikissä Luonnossa kotonaan -päiväkoti Sotkankodon vanhempien keskuudessa.

Luonnossa kotonaan -pedagogiikkaa noudattavissa päiväkodeissa lapset ovat tottuneet tekemään retkiä lähialueiden metsiin ja olemaan ulkona säällä kuin säällä. Vanhempien porukassa syntyi unelma, että entä jos tällaista toimintaa voisi olla myös koululaisille?

”Kun koulussa istutaan pääosin sisällä, olisi hienoa, että lapsi pääsee jo iltapäivällä kunnolla ulos ja luontoon”, kertoo vanhempien perustaman Luonnossa Liikkuen ry:n puheenjohtaja Sonja Tanskanen.

Pian vanhemmille selvisi, että ulkoiluajatuksen lisäksi uudelle koululaisten iltapäiväkerholle olisi Viikissä tilausta myös ekaluokkalaisten suuren määrän takia. Tuulenhuiskeesta tulikin yksi Helsingin kaupungin iltapäivätoiminnan palveluntarjoaja.

Luonnossa Kotonaan Tuulenhuiskeen toiminta alkoi elokuussa 14 lapsen ja yhden vakituisen ohjaajan pilottiryhmällä. Toimintaa on koulupäivinä kello 12–17.

”On hienoa olla mukana luomassa uudenlaista iltapäivätoimintaa ja siitä mallia Suomen Ladulle. Luonnossa kotonaan -toiminta antaa raamit toimia lasten kanssa ulkona säässä kuin säässä”, Tuulenhuiskeen vastaava ohjaaja Kreeta Hurme sanoo.

Lisätietoja:

Nina Räike
lasten ja nuorten toiminnan koordinaattori
Suomen Latu ry
p. 044 722 6312
nina.raike(ät)suomenlatu.fi

Luonnossa Liikkuen ry
p. 040 372 1698
lk.iltapaivatoiminta(ät)gmail.com