Töölönlahti kutsuu kuutamouinnille

17.08.2012|Ulkoile

Perinteinen Töölönlahden kuutamouinti järjestetään Helsingissä 30.8.2012 jo 14. kerran. Tapahtumalla pyritään kiinnittämään kaupunkilaisten huomio Töölönlahden viehättävyyteen ja virkistyskäyttöön.

Suomen Latu, Helsingin Latu, Helsingin kaupunki ja ympäristökeskus kutsuvat kaikki uinnista, liikunnasta ja virkistyksestä kiinnostuneet nauttimaan Töölönlahden elokuisesta illasta perinteiseen kuutamouintitapahtumaan, tänä vuonna jo 14. kerran. Kokoontumispaikkana on Kansallisoopperan amfiteatteri. Tilaisuus alkaa kello 20:30.

Ennen uimaretkeä kuullaan puheenvuorot apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyltä, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlssonilta sekä juontaja Mikko ”Peltsi” Peltoselta. Helsingin kaupungin Ympäristöjohtaja Pekka Kansanen luennoi Töölönlahden vedenlaadun kehityksestä ja Matti Reittamon haitarimusiikki siivittää uimareiden verryttelyä ja pulahdusta veteen.

Töölönlahden vesi on uimakelpoista

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tutkimusten mukaan Töölönlahden veden hygieeninen laatu on ollut hyvä vuonna 2012. Kaikki kauden aikana saadut tutkimustulokset täyttivät EU:n uimarannoille asettamat hygieniatavoitteet. Pintaveden lämpötila on tällä hetkellä noin 18 ºC.

Töölönlahti oli vielä 1970-luvulla heikossa kunnossa 1950-luvulle jatkuneen voimakkaan yhdyskuntajätevesikuormituksen takia.

Helsingin kaupunki aloitti vuonna 2005 Töölönlahden kunnostushankkeen, jonka puitteissa lahteen on johdettu merivettä Helsingin länsipuolella sijaitsevasta Humallahdesta. Tarkoituksena on veden laadun parantaminen lisäämällä veden vaihtuvuutta lahdella. Merivesijuoksutuksen seurauksena veden laatu on parantunut. Rehevyyttä ylläpitää kuitenkin voimakas sisäinen ravinnekuormitus.

Ulkoinen kuormitus Töölönlahteen on nykyään vähäistä, sillä puhdistetut jätevedet johdetaan ulkosaaristoon ja maalta valumana tuleva kuormitus on vähentynyt yhteisviemäröinnin ansiosta.

Varsinaiseksi uimarannaksi Töölönlahdesta ei tällaisenaan ole, koska monien metrien paksuisessa sedimenttikerroksessa on ympäristölle haitallisia aineita sekä romua.

 

Tervetuloa Töölönlahden kuutamouintiin 30.8.2012 klo 20.30–22.00. Ohjelma ja ilmoittautuminen löytyvät täältä.