Terveyttä talviuinnista – Talviuintikausi käynnistyy

15.10.2010|Ulkoile

Talviuintikausi avataan virallisesti huomenna lauantaina Terveys-messuilla Helsingissä.

Valtakunnallista talviuintikauden avajaispäivää vietetään lauantaina 16. lokakuuta 2010 Helsingissä järjestettävillä Terveys-messuilla. Suomen Ladun osastolla (6D38) on mahdollisuus kastautua kylmävesialtaassa ja kokeilla kylmän veden hyvää tekeviä vaikutuksia. Mukana pulahtamassa ovat dramaturgi Elina Halttunen, Englannin kanaalin ylittänyt Tuomas Kaario ja entinen olympiauimari Maarit Sihvonen. 

 

Samanaikaisesti useat talviuintiseurat opastavat ensikertalaisia talviuinnin aloittamisessa ja kertovat lajin terveysvaikutuksista useilla eri paikkakunnilla.

 

 

 

 

Suomen Ladussa on huomattu talviuinnin merkistys terveydelle ja hyvinvoinnille. Viime syksynä aloitettu Terveyttä talviuinnista -hanke pyrkii lisämään talviuinnin tunnettuutta erityisesti työhyvinvointia edistävänä lajina.

 

 

 

Suomen Ladun alkuvuodesta toteutttaman talviuintikyselyn mukaan aktiivisimmat lajin harrastajat uivat päivittäin talviuintikauden aikana. Kaksi kolmesta koki talviuinnin myötä mielenvireyden parantuneen ja stressin vähentyneen. Reilusti yli puolet uimareista kertoi flunssaoireiden vähentyneen selvästi tai jopa poistuneen kokonaan säännöllisen uinnin ansiosta. Useat sanoivat myös unen laadun parantuneen ja monille talviuinti toi helpotusta erilaisiin särkyihin.

 

 

Poikkeuksetta myös stressituntemukset jäävät avantoon. 

 

 

”Ilahduttavaa tutkimuksen mukaan on, että nuorten ja miesten osuus lajin harrastajien parissa on kasvanut. Opiskelijat hakevat talviuinnista vireyttä opiskeluihin ja aikuiset miehet voimaa arjen haasteisiin”, kertoo projektipäällikkö Mariia Yrjö-Koskinen Suomen Ladusta.

 

Keskiverto talviuimari on 55-vuotias nainen, joka asuu Itä-Suomessa keskikokoisessa kunnassa ja on harrastanut kylmäuintia yli 10 vuotta. Työpäivän päätteeksi hän käy uimassa 2–3 kertaa viikossa.