Tammelassa kunta panostaa lasten luontosuhteeseen

29.11.2013|Ulkoile

Varhaiskasvatuksen väki on Tammelassa panostanut lasten luonnossa liikkumiseen poikkeuksellisen paljon. Lapsille luontosuhde kasvaa jo nuorena ja työntekijöille luontoliikuntaosaaminen tuo mielekkyyttä työhön.

Tammelan kunnassa lapset liikkuvat luonnossa päivittäin. Päiväkodeissa ulkoilu ja luonnossa liikkuminen kuuluvat luontevana osana päivittäiseen ohjelmaan.

”Lapset saavat tutkia metsää ja touhuta luonnossa. Tavoitteena on yhdistää luonto ja monipuolinen liikunta. Toiveena on myös, että lapsille muodostuisi elämäntapa liikkua jo pienestä pitäen”, kertoo Tammelan päiväkodin johtaja Paula Laakso.

Kunnassa alettiin jo 10 vuotta sitten miettiä, miten lasten ulkoilua ja luonnossa liikkumista voisi kehittää. Kokonainen kurssillinen varhaiskasvatuksen väkeä kouluttautui metsämörriohjaajiksi. Vuosien varrella Suomen Ladun kursseja on järjestetty säännöllisesti. Välillä kunnan työntekijöille on pidetty metsämörrikursseja, välillä Muumien hiihtokoulukursseja. Viimeisin metsämörrikurssi järjestettiin yhdessä naapurikuntien kanssa.

Vuoden 2008 tienoilla käynnistettiin Metsäeskari ja viime vuonna Luontoliikuntaryhmä Ilves. Liikuntaryhmässä lapset tutkivat asioita luonnossa. Tämän jälkeen he pohtivat asioita yhdessä ja etsivät tietoa, siis oppivat oppimaan.

”Lasten mielenkiinto ja innostus näkyvät toiminnassa, mutta myös työntekijät ovat olleet innokkaita. Kun työ on mielekästä, se edistää työhyvinvointia. Toimintaa saa kehittää ja viedä eteenpäin, mikä antaa työhön vapautta. Työn etu on myös ulkoilu ja liikkuminen”, Laakso sanoo.

 

Luontoon pienin ponnistuksin

Ulkoilun hyötynä on Laakson mukaan ollut myös se, että lapsille maistuu ruoka ja uni. Monia asioita on myös luontevampaa oppia ulkona. Lisäksi Tammelassa on huomattu, että ulkona lasten välillä syntyy yleensä vähemmän ristiriitoja.

Laakso kannustaa muitakin kuntia panostamaan lasten liikkumiseen luonnossa. Toiminta ei vaadi suuria kustannuksia, sillä suurin osa materiaaleista löytyy luonnosta.

”Ennen kaikkea toiminnan käynnistäminen vaatii luonnon ja liikkumisen arvostamista, monipuolista tekemistä ja lapsilähtöisyyttä. Merkittävää on ollut se, että työntekijät saavat kouluttautua täydennyskoulutuksilla ja esimies on ollut tukena toiminnan onnistumisessa”, Laakso toteaa.

Tällä hetkellä ajatuksissa hautuu lumikenkäilyn kokeileminen lapsiryhmien kanssa sekä luontoliikuntaryhmien tuominen kouluihin.

”Hyvä suunnittelu ja kokeilu kannattavat. Jos toiminta tuntuu hyvälle, sitä kannattaa jatkaa ja kehittää. Jos ei tunnu luontevalle, kannattaa miettiä muuta. Kaiken kaikkiaan toimintamme asiakastyytyväisyys on ollut korkeatasoista”.