Talvi tuli takaisin – Ota nämä asiat huomioon, kun liikut jäällä

02.01.2017|Ulkoile

Viime vuoden lopulla ja heti uuden vuoden alussa on saatu nauttia isossa osassa Suomea peilijäistä. Erityisesti retkiluistelijiat ovat herättäneet huomiota lumettomassa maisemassa.

Jään paksuuden luotettava tutkiminen onnistuu parhaiten tukevalla, teräskärkisellä sauvalla. Kuva: Jouni Hakola

Kauhisteluista huolimatta retkiluistelu on turvallinen jäällä liikkumisen muoto – kunhan sen tekee oikein.

"Kaiken jäällä liikkumisen lähtökohta on tuntea sen kantavuus. Tuttuja ja turvallisia jäitä ei ole", turvallisuusvastaava Jouni Hakola Suomen Retkiluistelijoista muistuttaa. Suomen Retkiluistelijat ry on ulkoilujärjestö Suomen Ladun jäsenyhdistys. 

Hyvä muistisääntö on, että viiden sentin teräsjää kantaa ihmisen. 

"Mutta koska jään paksuus vaihtelee, tulee pääasiassa liikkua selvästi paksummalla jäällä."

Jään paksuuden luotettava tutkiminen onnistuu parhaiten tukevalla, teräskärkisellä sauvalla.

"Hiihtosauvalla ei jään pintaa saa rikki kuin pari senttiä ja se ei ole riittävä tieto kantavuuden selvittämiseksi", Hakola kertoo.

Jään paksuus selviää myös kairaamalla. Kokeneet kalamiehet liikkuvatkin siten yleensä turvallisesti. Mitä ohuempaa jää on, sen useammin sen paksuus tulee tarkistaa.

Viimeisten viikkojen vesisateet ja lämpö ovat ohentaneet jääkenttiä. Kerran turvalliseksi koettu jääkansi voikin olla jo kantamaton. Virtapaikoilla ja rannoilla sulat ovat kasvaneet. Jäillä on myös reikiä, joita on syntynyt sadeveden virratessa halkeamien raoista ja pilkkirei'istä.

"Erityisen petolliseksi nämä alueet tulevat, kun ohut jää saa päälleen lumipeitteen, joka houkuttelee kävelijät, hiihtäjät ja maastopyöräilijät jäälle."

Jään paksuuden tuntemisen tulee olla jäällä liikkujan mielessä aina päällimmäisenä.  Lisäksi kulkijan on varustauduttava jäistä pelastautumiseen naskaleilla ja heittoköydellä – sekä kaverilla, joka on köyden toisessa päässä.

"Kuivapuvun käyttö tai mahdollisuus vaihtaa kuivat vaatteet ylleen täydentää hyvän etukäteisvarautumisen", Retkiluistelijoiden Hakola neuvoo. 

Lisätietoja retkiluistelusta ja Suomen Retkiluistelijoiden toiminnasta: www.skrinnari.fi