Talkoillaan

15.09.2011|Ulkoile

Oletko sinä löytänyt jo oman tapasi talkoilla? Vapaaehtoistyö palkitsee, kirjoittaa Suomen Ladun yhdistys- ja tapahtumapäällikkö Johanna Yli-Opas.

Vapaaehtoistyön touhussa yhteishenki rakentuu ja yhteisen päämäärän saavuttaminen palkitsee.

Myös Suomen Ladussa talkoiden tekemisellä on pitkät perinteet. Omissa toimintakeskuksissamme on vuosikymmenien aikana tehty satojatuhansia talkootunteja. Suomen Latu Kiilopäällä ja Akumajalla on talkoiltu kesän aikana ainakin pohjalaisten ja kotkalaisten voimin, kun vapaaehtoiset purkivat ja siirsivät niin kutsutun Dominickin mökin Kiilopäältä Akumajalle.

Ensi kesänä jatketaan mökin pystytyksellä.

Työ on Suomen Ladulle erittäin tärkeää, mutta on ollut mukava kuulla, että talkoolaisetkin ovat nauttineet yhdessä tekemisestä.

Helena Kempas oli mukana kesällä talkoissa Akumajalla:

"Teimme tällä porukalla oman osuutemme, mutta ehdottomasti olimme mukana myös omaksi nautinnoksemme. Mikäpä oli porkkanoita kuoriessa ja laskiämpäriä tyhjentäessä tunturimaiseman edessä. Yhteinen homma palkitsee aina, paitsi itse työn tuloksena, myös hyvänä olona."

Myös Suomen Ladun jäsenyhdistyksissä talkoillaan paljon. Viime vuonna tunteja ilmoitettiin 87 500 ja varmaa on, että läheskään kaikkia ei ole kirjattu.

Vapaaehtoisia tarvitaan jatkossa yhä enemmän. Onneksi talkoohenki ei ole hävinnyt. Kuluvan kesän Leiripäivillekin ilmoittautui peräti parisataa talkoolaista. Latuyhdistysten haasteena on kääriä talkootyö uudenlaiseen pakettiin: pilkkoa se pienempiin osiin ja räätälöidä se kunkin talkoolaisen henkilökohtaisia tarpeita vastaavaksi.

Viikonmittainen rakennustalkoolaisen pesti on mahdollinen vain harvalle. Sen sijaan parin tunnin mittainen vanhusten ulkoilutus kerran kuussa saattaisi mahtua useammankin kalenteriin.

Tämä vuosi on Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi. Euroopassa vapaaehtoistyöllä on vankat perinteet, jotka perustuvat usein toimintaan kansalaisjärjestöissä.

Yhteiskunnan muuttuessa entistä enemmän yksilökeskeiseksi myös kansalaistoiminta on muuttunut. Tämä on haastavaa vapaaehtoistyölle, jonka on sopeuduttava uusiin osallistumisen muotoihin. Teemavuosi näkyy Suomessa esimerkiksi internetissä Tuntitili-sivustolla, jossa vapaaehtoiset voivat valita itselleen sopivia tehtäviä lukuisista eri vaihtoehdoista.

Oletko sinä löytänyt jo oman tapasi talkoilla?