Suomen parhaat luontokätköt valittu

30.08.2014|Ulkoile

Suomen Latu ja Kiven alla Oy järjestivät kesän aikana äänestyksen Suomen parhaista luontokätköistä. Geokätköilijät äänestivät noin 750 eri kohdetta parhaiden luontokätköjen listalle.

”Geokätköily on harrastus, jossa erityisiä kohteita esitellään sinne piilotetun geokätkön avulla. Hyvin toteutettu kätkö houkuttelee harrastajat paikalle näkemään ja kokemaan jotain ainutlaatuista. Näissä luontokätköissä tämä kätköilyn perusidea tuleekin parhaiten esille”, sanoo koulutus- ja järjestöpäällikkö Mika Asikainen Suomen Ladusta.

Myös luontokohteiden monimuotoisuus tulee hyvin esille parhaiden luontokätköjen listalla. Esimerkiksi kolme eniten ääniä saanutta kätköä esittelevät tunturimaisemaa Saanatunturilla Enontekiöllä, Kuerlinkat vesiputousta Kolarissa ja Pirunlinna Geochallenge upeaa kallioluolaa Lempäälässä.

Sadan eniten ääniä saaneen luontokätkön listalla peräti 22 kohdetta on Lapissa. Pohjois-Suomen luontokohteet ovat siis selvästi kätköilijöiden suosiossa. Toisaalta Uudeltamaaltakin oli mukana 13 kätköä, Askolan hiidenkirnuista Porvoon Emäsaloon.

Geokätköille ominaista on myös vähemmän tunnettujen paikkojen esittely: Listalta löytyy esimerkiksi Lapinjärven Ruskiakallio, upea halkeama peruskalliossa sekä Kehnon kallioluola Joensuussa.

Geokätköjä on monentyyppisiä. Harvinainen Earth cache esittelee yleensä geologiaan liittyvää luontokohdetta. Earth cachet olivatkin yliedustettuna parhaiden luontokohteiden joukossa, sadan parhaan luontokätkön listalla oli peräti 16 Earth cachea.

Äänestykseen osallistui noin 250 geokätköilijää, jotka antoivat ääniä yhteensä 750 eri geokätkölle. Äänien voimakas hajaantuminen kertoo siitä, että Suomessa on valtavasti upeaa suomalaista luontoa esitteleviä geokätköjä.

Parhaiden kätköjen listat löydät Suomen Ladun geokätköilysivuilta. Tulokset on julkaistu kokonaisuudessaan myös Kiven alla Oy:n kätköilysivuilla www.geocache.fi.