Suomen ennätys pyöräretkien järjestämisessä

10.09.2014|Ulkoile

Suomen Ladun jäsenyhdistys Töysän Talsijat on epävirallisen pyöräretkien Suomenennätyksen haltija: yhdistyksen 400:s pyöräretki järjestettiin syyskuussa.

Töysän Talsijoiden 400 pyöräilyretki poljettiin syyskuun ensimmäisenä torstai-iltana Peikkolaavulle, kuntakeskuksen Iivarin takamaastoon. 

Talsijoiden puheenjohtaja Pentti Hautala tietää keräämensä tilastojen mukaan, että 400 pyöräilyretken järjestäminen on lajisaan Suomenennätys. Näin monta retkeä ei tiettävästi ole mikään muu yhdistys järjestänyt.

Alkuvuosina ajeltiin pyöräilyretkiä 6 kertaa kesässä. Suosion kasvaessa niitä ryhdyttiin järjestämään eri kohteisiin joka viikko touko-syyskussa.

Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana 15 - 50 km:n retkiä onkin ajattu kesäisin 17 - 20 kertaa. Kohteina ovat olleet laavut, nuotiopaikat ja yhdistyksen jäsenten kesämökit. Onpa pyöräilty myös Saaristomeren reiteillä.

"Eniten on osanottajia ollut lähes 300, kun kirkonkylän ja Tuurin välinen kevyenliikenteen väylä ajetiin käytöön. 'Tavallisten' torstaiyöräilyjen suosio onkin kasvanut. Tämän kesän tapahtumissa on ollut eniten osanottajia kuin koskaan", iloitsee Pentti Hautala.

Jokaisella retkellä on myös ollut tarjoilua. Talsijat ovat tarjoneet osallistujille nuotiomakkaroita yli 1 000 kiloa. Kahvijauhoja on mennyt noin 70 kg, korppuja ja pikkuleipiä yhteensä yli 400 kg. 

"Mutta mikä parasta retket ovat saaneet hyvää suosiota osakseen. Yhtään onnettomuutta eikä loukkaantumista ole osanottajille sattunut. Vastoinköymiset ovat rajoittuneet vain muutamiin renkaan puhkeamisiin ja muihin pieniin vikoihin fillareissa", iloitsee noin 391 retkelle itsekin osallistunut Pentti Hautala.

Töysän Talsijat on vuonna 1983 perustettu Suomen Ladun paikallisyhdistys.