Sujuvasti sähköavusteisella

18.04.2012|Ulkoile

Nyt ei pyöräillessä haittaa enää vastatuuli. Sähköavusteinen polkupyörä on tulossa tänä keväänä vauhdilla Suomen markkinoille.

Sähköavusteinen polkupyörä on tehnyt tuloaan hitaasti mutta varmasti. Maailmalla se on jo tuttu näky niin työmatkapyöräilijöiden kuin retkipyöräilijöidenkin kulkuvälineenä. Käytön yleistymisen jarruna tuntuu tällä hetkellä olevan hinta, mutta maahantuojat ja valmistajat lupailevat niiden putoavan sitä mukaa, kun myyntimäärät kasvavat.

Sen sijaan että sähköavusteisuus vähentäisi liikuntaa, siitä povataan jopa pelastajaa monen suomalaisen arkiliikunnalle. Hyvin vähän liikkuvalle, liikuntaa rajoittavasta sairaudesta kärsivälle tai ylipainoiselle pyöräilyn aloittaminen sähköavusteiselle mahdollistaa mukavan liikuntakokemuksen ja pidemmän matkan taittamisen.

Arkipyöräilyssä hikoaminen koetaan monesti pyöräilyn estävänä tekijänä, ja tähänkin sähköavusteisuus tuo helpotusta.

Pyöräilijä ei kuitenkaan pääse sähköavusteisella eteenpäin polkematta, vaan sähköavusteisuus käynnistyy vasta tietyssä nopeudessa. Moottori ei tee kaikkea työtä, vaan lähinnä helpottaa myötätuulen kaltaisena tuuppauksena.

Sellaista toivoisi monesti ainakin ylämäessä tai vastatuulessa.

Sähköavustuksen voi kytkeä myös kokonaan pois päältä, jolloin pyörä toimii kuin tavallinen polkupyörä.

Sähköavusteisten pyörien soisi mielellään nousevan vaihtoehdoksi autolla liikkumiselle varsinkin kaupunkiliikenteessä. Ne ovat autoilua ympäristöystävällisempi vaihtoehto liikkumiselle ja vievät lisäksi paljon vähemmän tilaa.

Teksti: Minna Ala-Kyyny