Sinun valmentajasi

15.09.2011|Ulkoile

"Personal traineria tarvitaan erityisesti silloin, kun on halu tehdä jotakin, rikkoa omia liikkumattomuuden rajoja, mutta yksin ei pysty, pelkää tai saa aikaan", Personal traner Katri Mattila selvittää.

Personal trainer on niitä asioita, joka edustaa vanhan liiton hiihtoniiloille ja hiki-iitoille länsimaisen liikuntakulttuurin rappiota. Se on kaupallista, tapahtuu kuntosaleilla; ja tuleeko siinä edes hiki?

Personal trainereita on koulutettu Suomessa jo vuodesta 1997 ja heitä on satoja. Kaikki heistä eivät kuitenkaan työskentele kuntosaleilla.

Katri Mattila on rovaniemeläinen liikuntayrittäjä ja personal trainer. Hänen yrityksensä HurmaGroup liikuttaa niin ryhmiä kuin yksittäisiä liikkujia.

Katri työskentelee personal trainerina ensisijaisesti kansanterveydellisistä syistä.

"Yritin vuosia pelastaa maailmaa ympäristömikrobiologina, mutta se olisi ollut liian pitkä taival, joten päätin pelastaa sielun kerrallaan liikunnan avulla. Aloitin ensin itsestäni", Katri hymähtää.

Omassa ”ulkoiluvalmentajassa” on itse asiassa järkeä. Ulkoilulajit vaativat paljon enemmän henkilökohtaista ohjausta kuin vaikkapa yhteen tarkoitukseen kehitetyt kuntosalilaitteet.

Vähän liikkuva aikuinen on ollut mahdollisesti myös vähän liikkuva nuori ja lapsi, jolloin matkaan lähdetään todella pienin askelin.

"Personal traineria tarvitaan erityisesti silloin, kun on halu tehdä jotakin, rikkoa omia liikkumattomuuden rajoja, mutta yksin ei pysty, pelkää tai saa aikaan", Katri selvittää.

Oma valmentaja kulkee hetken rinnalla, tehokkaasti, turvallisesti. Avaa asiakkaalle uusia näkökulmia ja kun itseluottamusta on kertynyt, päästää hänet lentämään.

Ennen ohjausta Katri keskustelee asiakkaan kanssa ja kartoittaa lihaskunnon ja liikkuvuuden. Tämän jälkeen hän tekee tarjouksen, ehdotuksen siitä, mitä pitäisi tehdä ja kuinka paljon.

"Pyrin tekemään itseni niin pian kuin mahdollista ohjattavalle tarpeettomaksi. Se ei ole ehkä järkevää bisnestä, mutta minun tapani toimia."

Katri on ammatiltaan myös urheiluhieroja. Ammatti tukee mainiosti uusasiakashankintaa.

"Vastaus on helppo antaa, kun hierottavana oleva asiakas kysyy, mitä pitäisi tehdä, ulkoiluvalmentaja naurahtaa."

Ulkoiluun keskittyneitä personal trainereita ei Suomessa juuri ole. Miksei?

Vikaa on varmasti ohjaajissa ja ohjattavissa. Kuluttaja ei halua maksaa ja ohjaajat kokevat ulkoilun vaikeaksi, aikaa vieväksi ja vähemmän kannattavaksi.

"Monet ulkoilulajit ovat myös urheiluseurojen reviiriä, eikä niissä ole juuri osoitettu kiinnostusta vähän liikkuvia aikuisia kohtaan", Katri huomauttaa.

Vapaaehtoinen ohjaus antaa usein vain sysäyksen liikkua, joillekin se riittää, useimmille ei. Ulkoilun personal trainerit, missä te olette?

Teksti: Panu Könönen