Sähköpyörällä on aina myötätuuli!

04.05.2016|Ulkoile

Euroopassa vauhdilla lisääntyvän sähköpyöräilyn kasvunäkymät ovat Suomessakin huikeat. Sähköpyöräily on yksi tehokkaimmista keinosta houkutella hyppäämään auton ratista pyörän satulaan.

Runkoon kiinnitetty akku erottaa sähköpyörän ulkonäollisesti tavallisesta pyörästä. Kuvassa Cuben Cross Hybrid Race Allroad -pyörä. Kuva: Valmistaja

Sähköpyörällä madalletaan merkittävästi monia pyöräilylle perinteisesti koettuja esteitä, kuten liian pitkät matkat, vastatuuli, väsymys, ylämäet, lumi ja sohjo, hikisenä töihin saapuminen tai lasten ja tavaroiden kuljettaminen. Tutkimusten ja kokemusten mukaan sähköpyörällä tehdään pidempiä matkoja ja sitä käytetään useammin kuin tavallista polkupyörää.

”Siksi terveysvaikutukset ja sitä kautta kansantalousvaikutukset ovat yhtä mittavat kuin muussakin pyöräilyssä, tai jopa paremmat, jos siirtymä tapahtuu yksityisautoilusta esimerkiksi työmatkalla, ” iloitsee Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Erityisen tehokkaasti sähköpyöräily viettelee pois auton ratista silloin, kun tarjolla on huippulaatuista pyöräväylää. Pyöräilyn pikateiksikin kutsuttujen pyöräbaanojen verkkoa rakennetaan jo ainakin pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä ja Tampereen kaupunkiseudulla ja suunnitellaan monella muulla paikkakunnalla.

”Täydellinen pari”, ovat monet kestävän liikkumisen asiantuntijat todenneet eri puolilla Eurooppaa.

Hurjasteluväline sähköpyörä ei ole, sillä avustus kytkeytyy pois päältä kun nopeus ylittää 25 kilometriä tunnissa. Sähköpyörällä voi kuitenkin kuka tahansa ylläpitää korkeampaa keskinopeutta vähemmällä vaivalla, mikä tekee siitä kilpailukykyisen vaihtoehdon yksityisautolle noin 15 kilometrin matkoihin asti.

Keski-Euroopassa on koettu räjähdysmäinen sähköpyöräilyn kasvu viime vuosina. Esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa jo useampi kuin joka viides myyty polkupyörä on sähköavusteinen. Suomessakin myyntiluvut ovat lähteneet viime aikoina voimakkaaseen kasvuun. 

”Suomessa pitäisi olla pitkien etäisyyksien, pitkän talven ja mäkisten maastojen ansiosta vielä enemmän voitettavaa sähköpyöräilylle kuin Keski-Euroopan maissa,” Hirvonen arvioi.

Suomessa onkin viime aikoina tehty onnistuneita kokeiluja sähköpyöräilyn edistämiseksi. Kokeilupyörä -hankkeessa eri-ikäiset ja erilaisissa elämäntilanteissa olevat henkilöt saivat sähköpyörän käyttöönsä.

Aitomediassa uusliiketoimintojen johtajana toimivan Ilkka Rahkosen liikkumisen sähköpyörä mullisti.

”Sähköpyörällä voi polkea pikkutakki päällä eikä tarvitse liittyä MAMIL (middle aged man in lycra) -ilmiöön. Sähköpyörä kymmenkertaisti pyöräilyni,” Rahkonen kertoo.


Sähköpyörä on vallankumouksellinen keksintö arjen liikkumistarpeisiin ja suurin innovaatio pyöräilyssä sitten vaihteiden keksimisen.

”Sähköpyöräilyssä on oikeastaan mukana kaikki perinteisen pyöräilyn parhaat puolet ja tukullinen uusia mahdollisuuksia kaupan päälle,” Hirvonen sanoo.


7 syytä sähköpyöräillä

1. Vastatuuli tai väsymys ei haittaa
2. Voit polkea pidempiä matkoja
3. Ylämäessäkin hymyilyttää
4. Ei tarvitse tulla hikisenä töihin
5. Tavaroiden tai lasten kuljetus on vaivatonta
6. Liikut lihasvoimalla ja kunto kohoaa
7. Sähköpyöräily on uskomattoman hauskaa!

Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa poljetaan 7.-15. toukokuuta sähköisellä pääteemalla "Aina myötätuulessa!". Lisätietoja: www.pyorailyviikko.fi

Kommentoi