Pysy hengissä jäillä liikkuessasi

04.01.2016|Latu&Polku Ulkoile

Pakkasjakson synnyttämät kiiltävät uudet teräsjäät houkuttavat ulos liikkumaan. Välineinä voivat olla niin luistimet, potkukelkka, sukset kuin jalkapatikkakin. Menitpä miten hyvänsä, luonnonjään riskit on erittäin tärkeää tuntea.

Kuva: Teemu Tenhunen

Suomen Retkiluistelijat ry on Suomen Ladun jäsenyhdistys ja jäällä liikkumisen asiantuntija. Näillä vinkeillä jäillä liikkumisen riskit voi minimoida:

1) Harkitse tarkkaan ennen uusille jäille menoa
Uusilla jäillä turvallisesti liikkuminen edellyttää kokemusta. Sitä voit hankkia perehtymällä jääturvallisuuteen ja liikkumalla osaavassa seurassa. Vain näin voit oppia jään lukemisen ja vaaranpaikkojen tunnistamisen. Jään lukemisen perusvaruste on luja sauva, jolla voit lyödä reiän viiden senttimetrin vahvuiseen jäähän. Vasta sen paksuinen jää kantaa kulkijansa.

2) Tärkein turvaväline on kaveri
Jos jää kuitenkin pettää, tarvitset joukon pelastautumisvarusteita. Näitä ovat mm. naskalit ja heittoliina, joiden avulla voit hilata itsesi kantavalle jäälle. Huomaa että hyväkuntoinenkaan ihminen ei pääse naskaleiden avulla vedestä ylös kaikissa olosuhteissa. Jotta heittoliinasta on hyötyä, on sen toisessa päässä oltava kaveri, joka vetää. Eli älä liiku yksin jos on vähäisintäkään riskiä pudota jäihin.

3) Varaa toinen vaatekerta
Päästyäsi takaisin kantavalle jäälle tulee sinun pikimmiten vaihtaa yllesi kuivat vaatteet. Niitä sinulla on oltava vedenpitävästi pakattuna repussasi. Märkien vaatteiden aiheuttama jäähtyminen johtaa hypotermiaan, joka voi 15 minuutissa aiheuttaa hengenvaarallisia oireita. Kuivapuku on erinomainen suoja kastumista ja jäähtymistä vastaan. Sen sijaan kelluntapuvut ja pelastusliivit eivät hypotermiaa hidasta, vaikeuttavat vain avannosta nousua.

4) Jos yhtään epäilyttää, älä mene
Jäällä liikkumisessa on vaaransa, joihin täytyy varautua. Eihän kukaan lähde vuorikiipeilemään ja hyppäämään laskuvarjolla suin päin. Ota asioista selvää – varmaa tietoa löydät Suomen Retkiluistelijoiden sivustolta, osoitteesta www.skrinnari.fi.

Kommentit

Järki käteen

Parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan! Sopii muun elämisen lisäksi myös jäillä liikkumiseen - etenkin etelä-Suomessa.

- 05.01.2016

Kommentoi