Polkujuoksun suosio huimassa nousussa

23.09.2013|Ulkoile

Kansallispuistojen maastot tuovat haastetta ja luontoelämyksiä extreme-juoksuun.

Kiinnostus polkujuoksuun on kasvussa, kun juoksusta jo aikaisemmin innostuneet ihmiset etsivät vaihtoehtoja maantiejuoksuille.
 
Kolilla 5.10. juostavan Vaarojen maratonin osallistujapaikat myytiin loppuun viidessä vuorokaudessa, vaikka osallistujamäärää kasvatettiin edellisestä vuodesta. Myös Nuuksio Classicin ja Pohjois-Suomessa järjestettyjen polkujuoksutapahtumien osanottajamäärät ovat kovassa kasvussa.
 
Kansallispuistoissa polkujuoksijat hyödyntävät jo olemassa olevia reittejä. Metsähallitus seuraa reittien kestävyyttä ennen ja jälkeen tapahtumien ja enimmäisosallistujamäärät sovitaan yhdessä tapahtumien järjestäjien kanssa.

Polkujuoksulle on perustettu oma kansainvälinen lajiliitto ja Suomeen on perustettu ensimmäiset polkujuoksuseurat. Samaan ilmiöön liittyy muidenkin uudenlaisia juoksukokemuksia tarjoavien tapahtumien kuten erilaisten extreme-juoksujen, Helsingin Midnight Runin ja harrastesuunnistuksen suosion kasvu.

Pelkän eteenpäin juoksemisen ja tiereittien lisäksi liikunnasta etsitään elämyksiä. Elämysnälkään vastaa itsensä koettelu upean luonnon keskellä. Polkujuoksussa kiehtoo luonnossa liikkuminen, rankat maastot ja pehmeä alusta, joka ei kuluta niin paljon niveliä kuin asfaltilla juokseminen. Luontoliikunta edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. 

Lisää harrastajia on siis odotettavissa myös jatkossa, kun yhä useammat ihmiset oivaltavat polkujuoksun hienouden ja uusien tapahtumien synty lisää tietoisuutta.
Polkujuoksutapahtumia eivät toistaiseksi ole juurikaan järjestäneet perinteiset urheiluseurat, joiden valikoimaan kuuluvat lähinnä tavalliset maantie- ja kaupunkijuoksut. Sen sijaan tapahtumat ovat syntyneet tarpeeseen innokkaiden harrastajien omasta aktiivisuudesta.

Yksi polkujuoksuun hurahtaneista on näyttelijä ja Metsähallituksen kansallispuistokummi Matti Ristinen, joka osallistuu Kolilla Vaarojen maratonin 43 kilometrin sarjaan.
 
"Vaarojen maraton on ensimmäinen polkumaratonini, vaikka juoksua olenkin harrastanut pitkään. En ole vielä koskaan käynyt Kolin kansallispuistossa, joten nyt on hieno mahdollisuus nähdä se samalla. Tavoitteena minulla on päästä maaliin, katsotaan sitten ensi vuonna lähdenkö parantamaan aikaa. Liian hyvää aikaa ei saa tehdä, että riittää motivaatiota ensi vuodeksikin", vinkkaa Ristinen.