Perjantain perheliikuntavinkki: Perhehetki

21.09.2012|Ulkoile

Suomen Ladun metsämörritoiminta on ympäristökasvatusta ja luontoliikuntaa yhdistävä toimintamuoto lapsille. Vuosittain 50 000 lasta tutustuu luontoon Metsämörrin kanssa. Toiminnan 20-vuotisjuhlaviikkoa vietetään näyttävästi päivähoidossa, kouluissa, kerhoissa ja kaikille avoimissa tapahtumissa 17.–23.9.2012.

Juhlaviikon kunniaksi Suomen Latu julkaisee päivittäin yhden perheliikuntavinkin. Mitä hauskaa sinä voisit tänään tehdä yhdessä lastesi, lastenlastesi tai kaikkien pihapiirisi lasten kanssa.

Perjantai: Perheretki

 

Pienelle lapselle oma pihakin on seikkailu. Retkeilyn voi aloittaa omasta lähiympäristöstä, joka muuntuu sään ja vuodenaikojen mukaan. Leiki, tarkkaile ja tutki yhdessä lapsen kanssa. Yhteisten kokemusten kautta syntyy yhteisöllisyys ja opimme välittämään myös meitä ympäröivästä luonnosta.

Oikea varustus takaa viihtyvyyden. Pukeudu sään mukaisesti. Kerrospukeutumista kannattaa suosia. Valitse jalkineet oikein; metsässä on usein märkää. Muista suojautua auringolta ja huomioi mahdolliset eläinten pistot. Pieni ensiapuvarustus on paikallaan.

Kun lähdet retkelle huomaat, että lapselle jo matka on osa seikkailua. Aloita riittävän lyhyellä ja helposti kuljettavalla retkellä. Kokemuksen karttuessa retkiä voi tehdä pidemmälle, vaikkapa kokonaiseksi päiväksi tai yön yli.

Ihan pieni lapsi kulkee mukana kantorinkassa. Lastenvaunujen kanssa kannattaa hyödyntää esteettömiksi merkittyjä ulkoilureittejä. Matkantekoa voi elävöittää pysähtymällä havainnoimaan ja tutkimaan luontoa. Kiireettömyys antaa tilaa vuorovaikutuksella ja havainnoille. Aikuinen voi laittaa kuvitteelliset satulasit silmilleen ja antautua mielikuvituksen vietäväksi. Mitä vain mielenkiintoista ja hauskaa voi tapahtua, kun antaa sille mahdollisuuden.

Eväät ovat tärkeät. Perillä nautitaan retkieväät ja keksitään kivaa puuhaa tai nautitaan vaan yhdessäolosta ja ympäröivästä luonnosta.

Juhlaviikolla järjestetään yli 30 avointa tapahtumaa perheille. Katso paikkakunnat osoitteesta www.metsamorri.fi.