Parasta juuri nyt: Villasukat

08.11.2010|Ulkoile

Käsityöt ja itse tekeminen ovat muotia. Hyvä joululahjavinkki omalle vaeltajalle on itse tehdyt villasukat.

01 Vaikka teknisiä sukkia on saatavissa joka lähtöön, perinteinen villasukka pitää pintansa. Villasukka sopii vaelluskenkään ja kumisaappaaseen, ja illalla tuvassa tai teltassa se on ehdoton suosikki. Pelkkää villaa ei sukkalangassa kannata suosia: se kuluu nopeasti ja kuivaa hitaasti.

Useimmiten jonkin muun materiaalin sekoittaminen villaan parantaa myös käyttömukavuutta. Sekoitelangoissa voi olla villan lisäksi akryyliä ja nylonia, polyamidia tai polypropyleeniä eli teknisistä vaatteista tuttua polycolonia, joka siirtää kosteutta iholta. Sopivia sukkalankoja löytyy esimerkiksi Novitalta ja Vikingiltä, polycolon-lankaa valmistaa Schoeller+Stahl.

www.lankatalo.net

02 Villasukista suosituimmat ovat kotitekoiset. Jos puikot pysyvät kädessä, villasukat valmistuvat nopeasti. Ohjeita neulomiseen löytyy netistä. Retkeilijän villasukissa on tärkeää, että neulos on tasaista, joten ne kannattaa neuloa yksivärisenä tai käyttää valmiiksi raidoitettua sukkalankaa. Ellei sukkia osaa neuloa itse, voi turvautua käsityöläisten putiikkeihin. Myös nettihuutokaupoista löytyy kotitekoisia villasukkia.

www.kaspaikka.fi

Teksti: Minna Ala-Kyyny