OmaPuku-kilpailu: Nuoret suunnittelijat

09.09.2011|Ulkoile

OmaPuku-suunnittelukilpailun viimeinen vaihe on alkanut. Nyt esittäytyvät finalistit.

1. Kuka olet?
2. Miksi lähdit mukaan OmaPuku-kilpailuun?
3. Mikä oli lähtökohta suunnitelmallesi? Mistä hait vaikutteita?
4. Mikä on tällä hetkellä mielestäsi markkinoiden paras ulkoiluasu?
5. Mitä odotat kilpailun finaalilta?
6. Vuoden paras vaellus- tai ulkoilukokemuksesi?

 

Taru Varpenius:

 1. Olen 41-vuotias vaatetusalan aikuisopiskelija Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Aikaisemmin olen toiminut 10 vuotta yksityisyrittäjänä ompelimossani Taruvaatteessa. Vaatteita olen ommellut 15-vuotiaasta asti. Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat minulle tärkein tapa rentoutua. Lajin ja ympäristön valitsen vuodenajan mukaan.
   
 2. Halusin kuulla ulkoilupukujen käyttäjien ja kaupallisen yrityksen edustajien mielipiteen suunnittelemastani asusta.
   
 3. Pyrin suunnittelemaan asun, jollaista ei toistaiseksi ole markkinoilla. Lähtökohtana oli aktiivisport-puku, joka sopisi erityisen hyvin retkiluisteluun ja muihin reppuselässä tapahtuviin lajeihin.

  Hain tietoa kohderyhmän tarpeista ja toiveista Suomen Retkiluistelijoille tekemäni kyselytutkimuksen avulla. Pohjana oli perinteinen anorakki, johon yhdistin toimivat tekniset ratkaisut ja oman luovan näkemykseni tuleville markkinoille sopivasta asusta. Taskut on esimerkiksi sijoitettu niin, etteivät ne jää rinkan tai repun hihnojen alle.
   
 4. Viimeiset seitsemän vuotta olen käyttänyt Sastan 64°N -asua. Sen jälkeen materiaalit ovat kehittyneet huimasti. Haaveilen täydellisestä ulkoiluasusta ja toivottavasti voitan sellaisen itselleni tämän kilpailun päätteeksi.
   
 5. Mielenkiintoista yhteistyötä Sastan edustajien kanssa ja jännittävää kilpailua.
   
 6. Vaikea sanoa, oliko se täydellinen hiihtokeli kevättalvella, keväänmerkkien etsiminen lähiluonnossa lasteni Oivan(3 v.) ja Pihlan (6 v.) kanssa, veneily kesäisellä Päijänteellä vai 6 tunnin yöllinen ukonilma teltassa lasten kanssa Raaseporissa.

 

Jenni Kyllönen:

 1. Olen 27-vuotias rohkea, elämäniloinen ja luova oululainen. Takana on kansainvälinen taiteiden maisterin tutkinto tekstiilialalta Lapin yliopistosta. Tänä vuonna aloitin myös sivutoimiset seikkailukasvatuksen erikoistumisopinnot.

  Intohimonani ovat ulkoilmaharrastukset: erittäin paljon pidän askeltamisesta metsissä, vuorilla ja muilla mailla sekä tuumimisesta kaakaokupin äärellä. Harrastan seinä-, kallio-, ja jääkiipeilyä sekä kuvittamista ja puutöitä. Aktiivinen ulkoilmaelämä on vienyt mukanaan ja toivon sen olevan osa tulevaa työtäni.
   
 2. Täydellinen osuma: Kilpailu, jossa yhdistyy kaksi intohimoani eli ulkoilmaelämä ja suunnittelu. Omien harrastuksien myötä varusteet ja niiden laadukkuus ovat nousseet tärkeään asemaan.
   
 3. Tavoitteenani on yhdistää hankitut tiedot ja taidot luonnossa liikkumisesta sekä suunnitteluosaamisesta. Omat käyttökokemukseni ovat tarjonneet kehitysideoita, joita on mahtava päästä toteuttamaan omassa puvussani. Tavoitteenani on luoda puku, jolla pärjää niin kalliolla kuin pyöräillessäkin ja joka näyttää hyvältä myös kaupungilla liikkuessa. 
   
 4. On mahdotonta nimetä yhtä parasta, sillä ulkoiluasun valinta riippuu niin paljon olosuhteista ja käyttötarkoituksesta. Viime aikoina kovassa käytössä on ollut hupullinen ja tyköistuva Softshell-takki, josta olen löytänyt myös kehitettävää ja muutamia epäkohtia.
   
 5. Erinomaisia, erilaisia ja loppuun asti kehiteltyjä ulkoiluasuja, jotka palvelevat käyttäjiään niin arkisissa kuin kovissakin olosuhteissa.
   
 6. Ykköseksi nousee ehdottomasti kiipeilyreissu Lofooteille: kauniita maisemia, hienoja maastoja, upeaa kalliota sekä hyviä ystäviä.

 

Petri Danielsson ja Olli Ilmonen:

 1.  Petri: Olen 27-vuotias, opintojen loppuvaiheessa oleva yhteiskuntatieteiden opiskelija, töissä tutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.  Harrastan monenlaista ulkoiluun ja retkeilyyn liittyvää ja olen aikaisemmin työskennellyt retkeilyvälineliikkeessä.

  Olli: Olen 31-vuotias Partioaitan myymälänhoitaja Helsingistä. Olen toiminut vuodesta 2002 eräoppaana ja luontomatkailuoppaana. Harrastan luonnossa liikkumisen lisäksi kiipeilyä ja jousiammuntaa.
   
 2. Petri: Lähdimme Ollin kanssa mukaan, koska olemme usein puhuneet siitä, minkälainen meidän mielestämme olisi täydellinen retkeilyasu. Keksimme yleensä aina parannettavaa tai muokattavaa nykyisin mallistoissa olevista asuista. OmaPuku-kilpailu oli meille haaste, jossa pääsimme toteuttamaan ajatuksiamme ja ideoitamme.
   
 3. Halusimme suunnitella kestävän ja monikäyttöisen asusteen, joka täyttää niin päiväretkeilijän kuin kokeneen lapinkävijänkin tarpeet.  Lisäksi halusimme tuoda esille sen, kuinka yksinkertaisilla ratkaisuilla voidaan luoda erinomaisesti toimiva asu. Vanhoissa eräasuissa on paljon kestäviä ja hyvin toimivia ratkaisuja, uudemmissa asuissa taas esimerkiksi hyviä saumaratkaisuja ja tietynlaista minimalismia – halusimme yhdistää ne molemmat. 

  Tämä tarkoittaa esimerkiksi isoa ja suojaavaa huppua, helppokäyttöisiä ja tilavia taskuja sekä hieman pidempää mitoitusta takissa. Myös kangasvalintamme, äärimmäisen sään- ja kulutuksenkestävä Ventile-puuvilla, heijastelee tätä lähestymistapaa. 
   
 4. Petri: Markkinoilla on useitakin hyviä asuja, hieman käyttötarkoituksesta riippuen. Esimerkiksi ruotsalaisella Klättermusenilla on useita hienoja puuvilla-asuja. Kuoriasujen puolella Sastan the Pole on markkinoiden parhaita asuja pohjoismaisiin olosuhteisiin.

  Olli: Pukeudun mielelläni puuvilla-polyesteri -sekoitteisiin vahvoihin vaatteisiin. Myös Softshell on lempimateriaalejani, varsinkin takeissa. Pitää tarpeeksi vettä ja hengittää hyvin.
   
 5. Petri: Toivoisin saavani keskustella muiden retkeilijöiden kanssa asuun liittyvistä yksityiskohdista ja ideoista niiden takana sekä saavani suunnitelmasta palautetta ammattisuunnittelijoilta.

  Olli: Toivon, että kisasta tulee tiukka ja mielenkiintoinen. Kaikki asut finaalissa ovat toteutuskelpoisia.
   
 6. Petri: Viimeisimmästä reissusta on jo yli vuosi, mutta kokemus oli sitäkin antoisampi. Kävin ystävien kanssa vaelluksella kolmen valtakunnan rajapyykin maastoissa Kilpisjärvellä.

  Olli: Lyhyellä kesälomallani ehdin kiertää Norjassa jäämeren rannikkoa viikon verran ja hiukan Lappiakin

  OmaPuku-kilpailun finaalipukuja voi äänestää 22.9. asti osoitteessa www.omapuku.fi