Odottavan äidin liikunta

25.06.2012|Ulkoile

Liikunta lisää hyvinvointia ja edistää myös odottavan äidin terveyttä. Raskaus ei tarkoita liikunnan loppumista, oikeastaan raskaana olevan olisi suositeltavaa lisätä liikuntaa.

Raskauden takia ei yleensä tarvitse vähentää tai lopettaa liikuntaharrastuksia. Päinvastoin, aiemmin vähän tai ei ollenkaan liikkuneen äidin kannattaa raskauden aikana lisätä liikuntaa.

Liikunnan harrastaminen raskauden aikana auttaa äidin kehoa selviytymään raskauden aiheuttamasta fyysisestä rasituksesta. Lisäksi se edesauttaa synnytyksestä palautumista. Liikunta ja ulkoilu vaikuttavat myös positiivisesti mielialaan, joka saattaa raskaana ollessa olla erityisen herkkä.

Liikunta ehkäisee erilaisia raskausajan vaivoja, kuten liiallista painonnousua ja turvotusta. Se voi myös vähentää raskausdiabeteksen, kohonneen verenpaineen ja raskausmyrkytyksen riskiä.

Raskaana olevien kohdalla pätevät samat liikuntasuositukset kuin muillakin. Jos oma vointi sen sallii, kannattaa siis liikkua useana päivänä, yhteensä ainakin kaksi ja puoli tuntia viikossa. Lisäksi on hyvä kohentaa lihaskuntoa ja kehittää liikehallintaa parina päivänä viikossa.

Raskaudet ovat erilaisia, niin myös liikunnan aiheuttamat tuntemukset raskauden aikana. Monilla alkuraskauden väsymys ja pahoinvointi vähentävät liikunnan harrastamista. Toisilla taas kehon fyysiset muutokset vaikeuttavat liikkumista jo varhaisessa vaiheessa.

Odottavan äidin kannattaakin kuunnella kehoaan ja liikkua sellaisella teholla ja niin paljon kuin hyvältä tuntuu.

Raskaana ollessa voi joutua kokeilemaan eri lajeja, jotta löytää itselleen sopivan. Esimerkiksi pyöräily sopii joillekin koko raskausajan, toiset vaihtavat sen kävelyyn, tai toisinpäin. Kuntosalilla aiemmin viihtyneelle voi uinti tuntua raskauden aikana paremmalta. Nykyään on tarjolla monenlaisia odottaville äideille suunnattuja liikuntamuotoja, mutta normaali raskaus ei yleensä estä tavallisten lajien harrastamista.

Tärkeintä on, että liikunta tuntuu äidistä mukavalta.

Lähteet: UKK-instituutti, Duodecim Terveyskirjasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuopion yliopisto
 

MUISTA VIELÄ NÄMÄ

 

LIIKUNNASTA APUA. Erilaisia raskauden ajan vaivoja voi kokeilla helpottaa ulkoliikunnalla. Reipas kävely tai pyöräily raittiissa ilmassa voi auttaa pahoinvointiin ja helpottaa nukkumista. Liikunta myös tasapainottaa hormonitoimintaa, joka raskaana ollessa lisääntyy. Fyysisten muutosten aiheuttamia selkäkipuja helpottaa monesti jumppa, venyttely tai jooga, samoin suonenvetoihin ja kramppeihin tepsii venyttely. Kasvava vatsa muuttaa kehon painopistettä, joten liikkuessa täytyy muistaa hyvä ryhti ja välttää asennon siirtämistä taaksepäin.

LIIKUNTA SYNNYTYKSEN JÄLKEEN. Äidin hyvä fyysinen kunto auttaa häntä palautumaan synnytyksestä nopeasti ja jaksamaan paremmin vauvan kanssa. Kevyen liikunnan voi aloittaa jo synnytystä seuraavana päivänä ja monet synnytyssairaalat järjestävätkin jumppaa synnyttäneille. Äiti voi myös pyytää ohjeita esimerkiksi lantionpohjan lihasten vahvistamiseen.

Teksti: Minna Ala-Kyyny