Perheliikunta on parasta aikaa yhdessä, ja kesä tarjoaa siihen monipuoliset mahdollisuudet. Mitä jos kokeilisitte porukalla polkujuoksua tai lähtisitte yhdessä ulkokuntosalille?
Ulkokuntosali on hauska ja hyödyllinen tapa viettää yhdessä aikaa. Kuva: Sampsa Sulonen
01 Retkeily on yksi yksinkertaisimpia ulkoilun muotoja myös lasten kanssa. Monelle aikuiselle retkeily on kuitenkin samaa kuin patikointi ja lapsen mielestä se on tylsintä, mitä voi kuvitella. Sen sijaan, jos lapselle kerrotaan, että nyt lähdetään katsomaan, onko ojissa sammakonkutua tai etsimään hauskan muotoisia lehtiä, retki muuttuu lapselle seikkailuksi. Vielä kun matkan varrella vähän hassutellaan, tutkitaan ötököitä ja loikitaan välillä mättäältä mättäälle, on menestys taattu. Ja eväät pitää tietysti olla mukana.
02 Onko frisbeegolf vienyt sydämesi, mutta perheen kanssa pelatessa aina jollakin menee hermot? Silloin kannattaa kokeilla pari- tai joukkuefrisbeegolfia. Siinä edetään frisbeegolfrata vuorotellen heittäen, eikä kenenkään heittotaidot ole yksin ratkaisevassa asemassa. Jos pareja tai joukkueita on useampi, voi tietenkin kisata perinteisesti joukkueiden välisestä paremmuudesta. Rohkaisevampaa on kuitenkin pelata pari kierrosta (vaikka vain osa radasta) ja kisata, mikä pareista tai joukkueista parantaa omaa tulostaan eniten.
03 Vesi on kiehtova elementti ja melonnan tarjoama ”sorsaperspektiivi” avaa aivan uuden näkökulman luontoon. Pienen lapsen kanssa retkeily kanootilla voi olla jopa helpompaa kuin patikoiden, sillä lapsen istuessa mukavasti kanootissa ei tarvitse pohtia tämän fyysistä jaksamista ja tavaratkin kulkevat mukavasti mukana. Isompi lapsi voi itsekin osallistua melontaan. Melontareitti suunnitellaan mielekkääksi ja etapit pidetään riittävän lyhyinä. Pitkät järvenselän ylitykset eivät kuulu perhemelontaan. Turvallisuusnäkökulman lisäksi rantoja myöten eteneminen tarjoaa myös paljon katseltavaa ja lapselle voi antaa mielenkiinnon ylläpitämiseksi omia luonnon tarkkailutehtäviä.
04 Polkujuoksu on nimensä mukaisesti juoksua poluilla ja oivallinen laji kaiken ikäisten motoristen taitojen, kestävyyskunnon ja koordinaatio- ja tasapainokykyjen kehittämiseen. Lapset yleensä nauttivat poluilla juoksemisesta aivan suunnattomasti – kunhan unohdetaan kilometrien nieleminen. Yhdessä lenkkeillessä kannattaa hyödyntää kaikki mahdollisuudet kivien päälle kiipeilyyn, ojan yli loikintaan, puiden rungoilla tasapainoiluun ja kivien veteen heittelyyn.
05 Sisäkuntosaleilla on ikäraja ja siellä pitää olla jonkinlainen käsitys, mitä eri härpäkkeillä tehdään. Luonnon tarjoamat kuntosalit sen sijaan ovat kaikille avoimia ja ilmaisia, pukukoodi on vapaa eikä oma peilikuva häiritse. Puuta vasten punnerrukset, oksaroikunnat, kyykyt lapsi reppuselässä ja erilaiset kehonhallintaharjoitukset sopivat kaikille ja ovat hauskoja myös lapsen mielestä. Harjoittelusta tulee vielä suorastaan hulvatonta, kun lapsi keksii välillä liikkeet.
06 Maastopyöräily. Poluilla pyöräillessä ajantaju katoaa ja keskittyminen omaan ajamiseen puhdistaa myös mielen. Lapsen kanssa maastopyöräily kannattaa aloittaa lähipoluilta – eikä siihen vaadita erityistä maastopyörää. Kun tuttua polkua ajaa useaan kertaan, taidot kehittyvät ja lapsi oivaltaa itsekin, miten tietynlaiset maastonkohdat kannattaa ajaa. Kunnon ja rohkeuden kasvaessa onkin sitten mukava lähteä kokeilemaan pientä maastopyöräretkeä vähän kauemmas kotoa.
Lisää vinkkejä perheen yhteiseen liikuntaan osoiteessa suomenlatu.fi/perheliikunta.
Kommentoi