Ministeri Niinistö: Jokamiehenoikeudet arvokas perinne, jota ei tule rajoittaa

05.09.2012|Ulkoile

Ympäristöministeriö on julkistanut Ulkoilufoorumin jokamiespäivässä jokamiehenoikeuksia käsittelevän oppaan. Tilaisuudessa puhunut ympäristöministeri Ville Niinistö painotti kaikkien tasavertaisia oikeuksia nauttia Suomen luonnosta.

Ympäristöministeri Ville Niinistö arvostaa jokamiehenoikeuksia: "Olen aina pitänyt jokamiehenoikeuksia hienona oikeusperinteenä, enkä aio ministerinä ryhtyä asettamaan niihin rajoituksia. Suomessa on hieno ja arvokas luonto, josta kaikkien pitäisi saada nauttia tasavertaisesti. Se on tärkeää myös ihmisten luontosuhteen ja ympäristön arvostamisen kannalta."

Ministeri Niinistö korostaa, että jokamiehenoikeuksien käyttäjän on liikuttava maastossa luontoa ja kanssaihmisiä kunnioittaen. "On selvää, että toisten kotirauhaa ei saa häiritä. Omaa järkeä pitää osata käyttää. Nykyinen lainsäädäntö antaa jo mahdollisuuden rajoittaa häiriöitä riittävästi."

Oppaan julkistamistilaisuudessa puhuivat ympäristöministeri Ville Niinistön lisäksi Ulkoilufoorumin puheenjohtaja Tapani Tulkki Suomen Partiolaisista, ympäristöneuvos Pekka Tuunanen ympäristöministeriöstä ja toiminnanjohtaja Eki Karlsson Suomen Ladusta.

Uutuusopas Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella on odotettu käsikirja aiheesta, joka on puhuttanut kesällä sekä mediaa että kansalaisia.

Suomen Ladun ulkoiluolosuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen on ollut mukana oppaan kolme vuotta kestäneessä toimitustyössä.

”Odotettu teos ei tuo muutoksia jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen on koottu tietoa oikeuksien taustalla olevasta nykyisestä lainsäädännöstä”, Anne Rautiainen selvittää.

Jokamiehenoikeuksien taustalla olevaa lainsäädäntöä ei ole aiemmin koottu yhteen. Jokamiehenoikeudet koostuvat kymmenistä laeista, jotka eri tavoin antavat oikeuksia, rajoittavat niitä tai estävät jonkin toiminnan kokonaan. Kokonaisuus on niin laaja, että sen hallitseminen ilman kokoavaa julkaisua on hankalaa.

”Jokamiehenoikeuksien rajat mielletään usein subjektiivisiksi, vaikka ne perustuvat lainsäädäntöön”, Anne Rautiainen toteaa ja korostaa, etteivät laeista johdetut rajat ole vain mielipidekysymyksiä.  

”Toivomme, että jokamiehenoikeuksien määrittelystä tulee valtakunnallisesti yhtenäistä. Näin viranomaisten olisi helpompi vastata perustellusti heille esitettyihin kysymyksiin”, Rautiainen esittää.

Suomen Latu on mukana Ulkoilufoorumissa, joka on ulkoilu- virkistys- ja ympäristöjärjestöjen yhteinen toimielin. Se kokoontuu kahdesti vuodessa ja ottaa kantaa ajankohtaisiin ulkoiluasioihin.

Uutta opasta pääset lukemaan tästä.

Lisätiedot:

Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson, p. 044 328 3286, eki.karlsson (a) suomenlatu.fi

Suomen Ladun asiantuntija Anne Rautiainen, p. 050 545 6539, anne.rautiainen (a) suomenlatu.fi