Ministeri Arhinmäki: Seuratuki nousee 5 miljoonaan

24.09.2013|Ulkoile

Suoraan urheiluseuroille jaettava seuratuki nousee ensi vuonna viiteen miljoonaan euroon, kertoi Kansallisessa Liikuntafoorumissa puhunut kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Myös valtionavustusten käyttökriteereihin tulee muutoksia.

- Tulemme jatkamaan viimevuotista käytäntöä, jossa seuratuen tärkeimmäksi kriteeriksi otettiin toiminnan ulottuminen mahdollisimman monille lapsille ja nuorille. Tuki kohdennetaan sellaiseen toimintaan, jonka kustannukset pidetään mahdollisimman alhaisina. 

- Aloittaessani ministerinä seuratukeen oli budjetoitu alle kaksi miljoonaa euroa. Vaikka rahamäärä nousee ensi vuonna jo viiteen miljoonaan euroon, ei siitä riitä kaikille seuroille. Siksi rahalla on haettava mahdollisimman suurta vaikuttavuutta, Arhinmäki totesi. 

Muutoksella halutaan ohjata seurojen lisäksi myös niitä kuntia, jotka perivät seuroilta suuria vuoromaksuja. Seuratuki ei voi korvata kuntien panostusta ruohonjuuritason liikuntaan. 

- Lasten ja nuorten liikunnan harrastuskustannukset ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana sellaiselle tasolle, että maksut ovat esteenä yhä useamman lapsen harrastamiselle. Seuratuki on yksi tapa ohjata seuroja ja kuntia laskemaan kustannuksia, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua liikuntaan. 

Myös järjestöjen valtionavustusten kriteereihin on tulossa muutoksia. Järjestö- ja seuratoiminnan arvioinnissa huomioidaan lajiliiton panostus seurojen tukemiseen sekä liiton toiminnan ja talouden suunnitelmallisuus, hallintokulujen osuus toimintakuluista, sekä avustamisen tarve. 

- Valtionavustusta voi jatkossa käyttää palkkausmenoihin kaikkine sivukuluineen enintään 70 000 euroa työntekijää kohden. Tällä haluamme korostaa sitä, että avustukset ovat tarkoitettu varsinaisen toiminnan tukemiseen – ei hallintomenojen paisuttamiseen, sanoi Arhinmäki. 

- Järjestöt voivat toki omalla varainhankinnallaan kattaa tästä ylimenevän osuuden oman päätösvallan mukaisesti, palkkakattoja emme aseta.