Mikä ihmeen läskipyörä?

06.02.2015|Latu&Polku Ulkoile|Maastopyöräily, Retkeily

Pyöräilystä on tullut ympärivuotinen laji. Erityisesti leveärenkaiset läskipyörät ovat synnyttäneet uuden maastopyöräilybuumin. Teksti: Panu Könönen

Kuva: Ilse Holm

Fatbike, läskipyörä, on erityisen leveärenkainen maastopyörä. Pyörätyyppi on lähtöisin Alaskasta ja kehitetty alun perin erityisesti lumella pyöräilyyn.

Tuhdit vanteet ja jopa viiden tuuman levyiset renkaat vaativat pyörältä muutenkin omanlaisensa tukevan rakenteen.

Hilpeyttä herättävän näköinen paksukainen sopii ympärivuotiseen käyttöön ja on parhaimmillaan talvipolkujen lisäksi myös pehmeässä hiekassa tai kosteapohjaisessa maastossa.

Läskipyörien saatavuus on parantunut, ja parin viime vuoden aikana niiden määrä Suomessa on kasvanut huikeasti. Tukevarakenteinen Fat Bike on erinomainen valinta myös vaellustyyppiseen maastoretkeilyyn.

”Läskipyöräilyn hauskuus ja leppoisa ajotapa on tuonut maastopyöräilyn pariin paljon uusia harrastajia”, kertoo Tiina Riikonen Suomen Ladun PyöräPolku-hankkeesta.

Fatbiket, läskipyörät, ovat PyöräPolku-hankkeen tekemän kyselyn mukaan tuoneet uusia harrastajia.

Vaikka kyselyn mukaan enemmistö ajaa normaalirenkaisilla maastopyörillä (etujousto 37 %, täysjousto 27 %), niin läskipyörillä liikkeellä on ainakin silloin tällöin 23 % vastaajista – useimmilla harrastajilla kun on käytössään useampi fillari.

Vantaalainen Kari Ahola, 49, on yksi "läskipyöräilystä" innostuneista.

”Minulta meni 45 vuotta, ennen kuin löysin talviliikunnan ilot – läskipyöräily muutti täysin suhtautumiseni talveen”, kertoo kolmisen vuotta talvimaastopyöräillyt Ahola.

”Pääsin kokeilemaan kaverin läskipyörää ja se oli menoa: Fatbike on ylivoimainen peli talviajossa”, hän lisää.

Lue lisää talvimaastopyöräilysta Latu & Polku -lehden 16.2. ilmestyvästä numerosta 1/15.

Kommentoi