Metsämörri kutsuu kaikki lapset metsään

02.05.2022|Lastentoiminta Ulkoile

Tänä vuonna vietetään Metsämörrin juhlavuotta: suomenkielistä metsämörritoimintaa on toteutettu jo 30 vuoden ajan. Suomen Ladun tavoitteena on, että juhlavuoden aikana 100 000 lasta pääsee osallistumaan metsämörriretkelle.

Skogsmulle sai alkunsa Ruotsissa vuonna 1957. Suomeen toiminta saapui 1970-luvulla. Ensimmäiset ohjaajat hakivat oppinsa Ruotsista ja järjestivät toimintaa ruotsin kielellä. Vuonna 1992 toiminta alkoi suomenkielisenä, Suomen Ladun koordinoimana. Skogsmulle sai suomenkieliseksi nimekseen Metsämörri.

Nykyisin metsämörritoimintaa toteuttavat Suomen Ladun kouluttamat metsämörriohjaajat, joita on jo lähes 15 000. Metsämörriohjaajia löytyy kolmannelta sektorilta, esimerksiksi Suomen Ladun jäsenyhdistyksistä, mutta ennen kaikkea opetus- ja kasvatusalalta: valtaosa metsämörriretkistä järjestetään varhaiskasvatuksessa.

Metsämörri-satuhahmo johdattaa lapset luontoon liikkumaan, leikkimään ja oppimaan. 

“Metsämörritoiminnan kulmakiviä ovat ilo, kiireettömyys ja elämyksellisyys. Oppiminen tapahtuu leikkimällä, mihin metsä tarjoaa antoisan ympäristön. Metsässä on mahdollisuus purkaa energiaa ja leikkiä vauhdikkaasti, mutta metsällä on myös rauhoittava vaikutus. Metsämörritoiminnan kiireettömyys on tärkeää lapsille ja tuo myös aikuisille hengähdystauon arjen kiireistä. Luonnossa lapset saavat käyttää kaikkia aistejaan ja tutkia maailmaa koko kehollaan”, kertoo Suomen Ladun lastentoiminnan suunnittelija Tuija Laitinen

Metsämörrin juhlavuoden kunniaksi Suomen Latu kutsuu kaikki mukaan metsämörriretkelle. Kutsu on avoin kaikille riippumatta siitä, onko mukana koulutettua metsämörriohjaajaa. Juhlavuoden verkkosivuille on koottu ohjeet oman retken järjestämistä varten. Ilmoittamalla retkensä mukaan syyskuiselle Metsämörrin juhlaviikolle saa käyttöönsä maksutonta lisämateriaalia ja osallistuu myös juhlavuoden arvontoihin.

Tuija Laitinen kannustaa kaikkia lähtemään metsään: 

“Ulkoilu joka säällä vuoden ympäri antaa lapsille elämyksiä ja seikkailuja, joista syntyy unohtumattomia, koko elämän kestäviä muistoja.”

suomenlatu.fi/metsamorri30

Kommentoi