Metsämörri – 20 vuotta lasten luontoliikuntaa

13.09.2012|Ulkoile

Suomen Ladun metsämörritoiminta on ympäristökasvatusta ja luontoliikuntaa lapsille. Vuosittain 50 000 lasta tutustuu luontoon Metsämörrin kanssa. Yksi heistä on nyt 7-vuotias Tuuli Sunell Helsingistä, jonka entisessä päiväkodissa leikittiin viikoittain Metsämörrin seurassa.

”Metsämörri on kiva”, huudahtaa Tuuli reippaasti. 

”Lähdimme kerran viikossa lähimetsikköön etsimään Metsämörriä, yleensä hän löytyi majasta, jonka olimme rakentaneet hänen kodikseen”, Tuuli muistelee entisen päiväkotinsa metsämörritoimintaa.
 
Satuhahmon johdattelemina lapset oppivat viihtymään metsässä kaikkina vuodenaikoina ja pitämään huolta ympäristöstä.
 
”Metsämörrin kanssa leikittiin hauskoja leikkejä. Joskus autettiin Mörriä siivoamaan luonnosta roskia, ja talvella ruokittiin lintuja”, Tuuli kertoo.
 
Lähimetsäretkillä lapset näkivät monia Mörrin eläinystäviä ja oppivat tunnistamaan niitä
 
”Näin paljon erilaisia ötököitä, sudenkorentoja ja lintuja, ja kerran myös ketun ihan läheltä”, Tuuli muistelee havaintojaan.
 
Metsämörritoiminnan tavoitteena on, että lapsille rakentuu luontosuhde, joka jatkuisi ja kestäisi läpi elämän.
 
”Metsämörrioiminnassa oppiminen tapahtuu leikin ja liikunnan kautta”, Suomen Ladun lastentoiminnan päällikkö Nina Räike kertoo.
 
Ainakin Tuuli on jo oivaltanut jotakin olennaista: ”Metsässä on kivaa, koska siellä keksii kaikkein parhaimmat leikit, paremmat kuin sisällä. Nykyään teen itse luonnossa ihan niitä samoja asioita, joita päiväkodissa tehtiin yhdessä Metsämörrin kanssa.”
 
Suomen Latu käynnisti suomenkielisen metsämörritoiminnan 20 vuotta sitten. Alun perin Metsämörri on kotoisin Ruotsista, jossa vastaavaa toimintaa on järjestetty 50-luvulta lähtien.
 
Lapsen luontosuhdetta kehittävä metsämörritoiminta on saanut vankan jalansijan päivähoidossa ja kerhotoiminnassa. Suomen Latu on kouluttanut yli 10 000 metsämörriohjaajaa ja vuosittain liki 50 000 lasta osallistuu toimintaan.
 

Metsämörrin 20-vuotisjuhlaviikkoa vietetään näyttävästi päivähoidossa, kouluissa, kerhoissa ja kaikille avoimissa tapahtumissa 17.–23.9.2012. Luvassa on yli 30 avointa tapahtumaa perheille. Katso paikkakunnat osoitteesta www.metsamorri.fi.

Metsämörriä juhlivat yhdessä Suomen Ladun kanssa Metsämörriohjaajat ry, Suomen Metsäsäätio, opetus- ja kulttuuriministeriö, Meidän Perhe ja OP-Pohjola.