Maastopyörällä tunturiin

08.06.2012|Ulkoile

Voisiko kesäisen Lapin kokea jollain muulla tavalla kuin jalkapatikassa? Miten käy tunturissa maastopyöräily?

Otetaan esimerkiksi suurtuntureistaan tunnettu Enontekiö: Kilpisjärvi-Halti… Hetta-Pallas… Mitä muuta se voisi tarjota pitkän rinkkavaelluksen vaihtoehdoksi?

Miten olisi maastopyöräily? Siinä tapauksessa Enontekiön Hetta on kaikkea muuta kuin sattumanvarainen esimerkki. Tunturimaastossa on omat haasteensa, eivätkä läheskään kaikki kohteet sovellu ajettaviksi. 

Hetassa palaset loksahtavat kohdalleen. Kuiva ja puuton ylätunturi tarjoaa helposti ajettavaa maastoa, jossa valmiit mönkijäurat auttavat eteenpäin. Kun kansallispuistojen reiteillä (mukaan lukien Hetta–Pallas) pyöräily on usein kiellettyä, voi erämaa-alueiden poluilla seurailla poromiesten jälkiä hyvällä omallatunnolla.

Hetan pohjoispuolen erämaa-alueet nauttivat pyöräilytunturien maineesta. Pöyrisjärven ja Tarvantovaaran reitit ovat vakiintuneita, vaikkakin enimmäkseen merkitsemättömiä. Joukkoon mahtuu muutamia klassikoita, kuten Kalmakaltiosta Pöyrisjärvelle johtava vanha postireitti. 

Kulkijoita on vähän. Syrjäisimmillä reiteillä on todennäköisempää kohdata poromies kuin toinen retkeilijä.

Tiettömien taipaleiden takana maastopyöräily on vaativa harrastus, mutta pyörän selässä tunturimaisemaan ehtii myös päiväretkillä. Enontekiön matkailusivuilta löytyy pitkä lista eritasoisia reittejä. Hetta ja Ylikyrö sopivat pyöräilijän tukikohdiksi. Majoituksen lisäksi kannattaa kysellä myös kuljetus- ja autonsiirtopalveluita.

www.tosilappi.fi

MAASTOPYÖRÄREITTEJÄ HETASTA 

01 Hetta-Näkkälä (26 km) reitille pääsee Tunturikeskus Skierrin pihalta. Merkitty polku päättyy Näkkälän kylään, josta vanha postiura jatkuu merkitsemättömänä Pöyrisjärven autiotuvalle (18 km) ja koko erämaa-alueen halki Kalmakaltioon asti (93 km). Puusto on erittäin matalaa, maisema karua ja avointa. Maastossa poromiesten reitit erottuvat kaukaa. 

02 Leppäjärvi-Kultima (26 km). Tarvantovaaran erämaa-alue tarjoaa samantyyppistä, mutta selvästi vaativampaa ja vaihtelevampaa maastoa. Hyvin merkityn reitin varrelle osuu muutama suolampi ja jyrkkäreunainen saivo komeine maisemineen. Kultimasta voi pyöräillä soratietä pitkin Käsivarren tielle (noin 10 km) ja tähdätä Hettaan tai Kilpisjärvelle menevän bussin kyytiin. 

03 Yli-Kyrön Vuontisjärven kangasmaastoissa on helppoja perhereittejä, jotka seurailevat osittain latupohjia. Mäntymetsää ja suoaluetta halkovat reitit kulkevat aivan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa, joten vieressä avautuvat myös komeat avotunturimaisemat.

Teksti: Panu Könönen