Maailman metsäpäivänä lapset kylvävät kymmeniätuhansia männynsiemeniä

21.03.2014|Ulkoile

YK on julistanut maaliskuun 21. päivän Maailman metsäpäiväksi. Teemapäivä muistuttaa metsien merkityksestä osana elämäämme. Päivän kunniaksi tuhannet lapset laittavat sormensa multaan ja kylvävät siemeniä purkkeihin kasvattaakseen omia männyn taimia.

Kylvöpuuhiin on ilmoittautunut 10 000 lasta pääkaupunkiseudun alakouluista ja varhaiskasvatuksesta sekä päiväkotien Metsämörri-ryhmistä eri puolilta Suomea.

Kylvöpäivä on yksi tapa opettaa lapsia ymmärtämään luonnon ilmiöitä. Kukin lapsi saa viisi siementä. Hyvällä hoidolla eli varmistamalla sopivan kosteuden, valon ja lämmön, siemenistä kasvaa kevään aikana pikkuruisia sirkkataimia, jotka voi kesällä istuttaa vaikkapa kotipihaan. Jos jokainen hentoinen puunalku selviäisi vankaksi taimeksi ja istutettaisiin luontoon, syntyisi niistä 25 hehtaaria mäntymetsää.

Suomen Metsäyhdistys on toimittanut siemeniä koulujen kylvöpuuhia varten vuodesta 1993 alkaen ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio 1999 alkaen. Tänä aikana 240 000 pikku kylväjää on upottanut multaan 1,2 miljoonaa männyn siementä. Vanhimmat lasten käsissä alkunsa saaneet puut ovat jo parikymppisiä ja monen metrin korkuisia.

Siemenet ovat Siemen Forelian lahjoittamia. Yhteistyössä ovat mukana Suomen Latu, Metsämörriohjaajat ry ja Finlands Svenska Idrott. Suomen Metsäsäätiö tukee toimintaa.