Luonnossa kotonaan 20 vuotta

11.10.2019|Ulkoile

Luonnossa kotonaan -toiminta on ollut tärkeässä roolissa ulkoilun ja luontotoiminnan vahvistumisessa varhaiskasvatuksessa.

Sotkankodon päiväkodissa juhlittiin metsäsynttäreitä 20. toimintavuoden kunniaksi. Kuva: Sotkankoto

Luonnossa kotonaan on varhaiskasvatuksessa ja koululaisten iltapäiväkerhoissa tapahtuvaa ulkoilmaelämää säällä kuin säällä, ympäri vuoden. Toiminnassa korostuvat leikki ja luonnossa liikkuminen, kiireetön yhdessäolo ja yhdessä tekeminen. Perustana on näkemys leikkivästä ja liikkuvasta, ainutlaatuisesta lapsesta.

Lapsen osallisuus ja kestävä elämäntapa ovatkin toimintaa ohjaavia arvoja ja näkyvät arjessa.

Luonnossa kotonaan -tarina alkoi syksyllä 1999 kolme Suomen Ladun metsämörriohjaajaa, Riitta Arponen, Insku Mustonen ja Susanna Suutarla tekivät Suomen Ladulle aloitteen ulkoilupainotteisen päiväkodin perustamisesta. Helsingin Vuosaareen avattiinkin vielä saman vuonna Sotkankodon Luonnossa kotonaan -päiväkoti.

”Meillä oli alusta saakka ajatus paitsi oman päiväkodin perustamisesta, myös vastaavan toiminnan kehittämisestä, näkyväksi tekemisestä ja laajentamisesta. Tähän ulkoilujärjestö Suomen Latu oli luonteva kumppani”, kertoo Susanna Suutarla.


Susanna Suutarla ja Insku Mustonen Luonnossa kotonaan Sotkankodon alkuaikoina. Kuva: Insku Mustonen

Kaksi vuosikymmentä sitten ulkona opettaminen ja toimiminen oli Suomessa uutta.

”Toisin kuin tänä päivänä, kun ilolla voimme seurata paitsi laajentunutta Luonnossa kotonaan -verkostoa, myös luonnon hyödyntämistä osana opetusta kaikessa varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa”, Suomen Ladun koulutuspäällikkö Nina Räike iloitsee.

Tällä hetkellä Luonnossa kotonaan -verkostossa on mukana 37 perhepäivähoitajaa, päiväkodin ryhmää tai päiväkotia.

Ensimmäisen ulkoilupäiväkodin perustajat Insku Mustonen ja Susanna Suutarla ovat edelleen vahvasti mukana toiminnassa neljän Luonnossa kotonaan -päiväkodin yrittäjinä.  Ja Sotkankoto on tänään 42 lapsen päiväkoti Helsingin Viikissä, metsäisten peltomaisemien laidalla.

”Päiväkodissa on aivan pieniä, 1-vuotiaita, esikoululaisia ja kaikkea siltä väliltä. Kumpuilevalla pihallamme istutaan aamuisin nuotion äärellä huikopalalla, talvisin lämmitellään kodan lämmössä. Kuraleikit, mäenlasku, sopukkaiset leikkipaikat, pihanhoito ja polttopuiden pilkkominen säestävät vuoden kierron elämäämme”, kertoo päiväkodin johtaja Johanna Luostarinen.


Luonnossa Kotonaan Sotkankodon lapsia kahden vuosikymmenen takaa. Kuva: Insku Mustonen

Luonnossa kotonaan -toiminnan 20-vuotistaivalta on juhlittu pitkin syksyä. Luonnossa kotonaan -toimipaikoissa on järjestetty metsäsynttäreitä.

Juhlavuosi huipentuu marraskuussa Kiilopäällä, kun yli 50 kasvattajaa tapaa toisiaan Juhlaverkostotapaamisessa.

”Kolmen idearikkaan metsämörriohjaajan haaveesta syntynyt 'ulkoilupäiväkoti' on vuosien varrella kehittynyt toimintamalliksi, joka kiinnostaa. Saamme uusia toimijoita jatkuvasti mukaan. Ilolla seuraamme myös ulkoilun ja luontotoiminnan vahvistumista yleisesti varhaiskasvatuksessa. Kannattaa siis haaveilla!” Suomen Ladun Nina Räike muistuttaa. 

Kommentoi