Laivanrakentaja kyhäsi oman puukajakin

12.06.2012|Ulkoile

Melonnan kasvava suosio on tuonut vanavedessään paljon uusia muotoja lajiin. On Surfski:tä, sit-on-top-melontaa, stand-up-melontaa ja kajakkikalastusta. Myös oman puukajakin rakentaminen on alkanut kiinnostaa yhtä ja toista harrastuksesta innostunutta – kuten laivanrakentaja Jan Backmania.

Jan Backman innostui melonnasta toden teolla vasta viime kesänä, mutta talven tulo lopetti melontaretket lyhyeen. Kun vesille ei enää päässyt, alkoi mies talvikauden puhteeksi rakentaa itselleen puukajakkia. ”Olen elänyt koko elämäni meren äärellä. Alun perin aloitin melonnan jo 15 -vuotiaana, ja nyt innostuin siitä uudelleen”, hän kertoo.

Backaman on yksi pietarsaarelaisen venetelakan omistajista, ja hänen laatutyönä tehdyt puuveneensä tunnetaan ulkomaita myöten. Puuvenerakentajalle kajakin valmistusmateriaalien valinta ei siis tuota ongelmia. Backman on valinnut punertavaa jättituijaa, jonka kaunis väri jää näkyviin veneen kannessa. Muut pinnat käsitellään lasikuidulla, ja ulkopuoli osittain myös harmaalla mineraalivärillä. Kajakki on Björn Thomassonin suunnittelema havsracer-malli, pituudeltaan se on kuusi metriä ja leveydeltään 43 senttiä.

Entä voisiko Backman ajatella rakentavansa puukajakkeja myyntiin? ”- Miksikäs ei, asiakkaat pääsisivät silloin myös esittämään kajakkiinsa liittyviä toivomuksia”, hän vastaa pohdiskellen.

Backmanin kajakkiprojektin tulosta pääsee ihailemaan heinäkuun seitsemäntenä päivänä, jolloin järjestetään vuosittainen Seitsemän sillan saaristomelonta. Reitti kulkee Kokkolasta Pietarsaareen ja on pituudeltaan noin 26 kilometria. Tapahtuman yhteydessä on kanootti- ja kajakkinäyttely, jonne harrastajarakentajat voivat tuoda työnsä tuloksia näytille.

Teksti ja kuvat: Leif Lunabba. Suomentanut: Tuuli Aaltio