Lähde lähiluontoon – Saat seikkailun lisäksi vastustuskykyä

23.03.2020|Lastentoiminta Ulkoile

Mietitkö, mitä tehdä tänä viikonloppuna? Kuuletko jo lähiluonnon vastustamattoman kutsun?

Kuva: Sampsa Sulonen

Koronavirusepidemia on sulkenut suomalaiset koteihinsa: koulut ovat kiinni, vanhemmat mahdollisesti etätöissä, harrastukset tauolla. Uusi tilanne aiheuttaa stressiä ja harmistusta, mutta yksi asia lohduttanee: onneksi omatoimista ja perheiden ulkoilua ei ole vielä kielletty.

Vaikka kansallispuistojen ja kuntien suosituimmat luontokohteet ovat kuormittuneet ja Metsähallitus on pyytänyt, että suosituimpia ulkoilupaikkoja vältettäisiin, niin onneksi Suomessa riittää lääniä. Ja onneksi meillä on myös jokamiehenoikeudet, jotka mahdollistavat ulkoilun muuallakin kuin varsinaisissa ulkoilupaikoissa.

Esimerkiksi Retkipaikka.fi-palvelu tarjoaa tietoa lähiluontokohteista ja Tulikartta.fi kokoaa tietoa laavuista, tulipaikoista ja kodista. Laavuilla ja tulipaikoilla kannattaa muistaa pitää etäisyyttä muihin ulkoilijoihin ja välttää suosituimpia kohteita.

”Lasten kanssa merkittävin seikkailu voi alkaa lähimetsän sammalikosta, ladulta tai lumikinoksesta. Juuri nyt luonnosta saataville mikrobeille, jotka vahvistavat ja kehittävät immuunijärjestelmää on tilausta”, Suomen Ladun lasten luontotoiminnan asiantuntija Mari Parikka-Nihti sanoo.

Erityisesti lasten vasta kehittyvä vastustuskyky tarvitsee mikrobialtistusta.

”Lasten tulisi päästä mahdollisimman paljon luontoon leikkimään”, Parikka-Nihti muistuttaa.

Lähiluonnossa on mahdollisuus heittäytyä myös yhteisen mielikuvitusretken äärelle.

”Oletko huomannut esimerkiksi, miten jännittäviä ovat metsän pohjakerroksen sammalet? Erilaisista sammallajeista voi keksiä yhdessä tarinoita tai ihastella niiden kauneutta. Ruusukesammal ihastuttaa kauneudellaan, kun taas kynsisammal saattaa herättää kertomaan tarinaa itseään puolustavasta metsän asukkaasta.”

Eikä ideoita lähimetsäseikkailuun tarvitse itse miettiä. Valmista materiaalia löytyy Suomen Ladun perheliikunnan sivuilta. Lataa mukaan metsäretkelle vaikka luontokuntosalivinkit ja nauti voimailusta luonnossa.

Metsäseikkailu ei kuitenkaan tunnu oikealta retkeltä, ellei mukana ole eväitä – ja omaa istuinalustaa.

”Lapsellekin voi pakata oman repun mukaan, johon tehdään yhdessä istuinalusta sanomalehdestä ja muovipussista. Reppuun pakataan kuivaa käsinettä ja varalle villasukat”, Parikka-Nihti kertoo.

Evääksi lämmintä tai kylmää juotavaa, leipä ja suuhun sopiva juures.

”Yllättäen pala porkkanaa, kurkunpala tai kukkakaali maistuu parhaalta juuri metsän siimeksessä pilviä ihmetellen tai sinistä taivasta ihastellen.”      

Vanhemmille kannattaa varata myös mukaan salasuklaata.

Onnistunut metsäseikkailu vaatii vielä yhden tarkistuksen ennen matkaan lähtöä: onhan päällä sään vaatimat varusteet?

”Jos sataa, jalasta löytyy kumisaapasta ja päältä sadevaatteet. Pakkaskeleillä muistetaan kerrospukeutuminen ja se, että alimman vaatekerroksen tehtävä on pitää keho kuivana”, Parikka-Nihti muistuttaa.

Sää ei ole koskaan este, korkeintaan hidaste.

Lähiluonto on meille merkittävä virkistyksen lähde – ja sen arvoa on alettu koronaepidemian aikana onneksi ymmärtämään.

Lähiluonnossa pitää muistaa myös vastuullinen käytös.

”Me olemme vastuussa lähiluontokohteiden viihtyisyydestä, luonnon puhtaudesta eli roskattomuudesta. Kaikki mukana viemäsi jaksat myös varmasti tuoda takaisin”, Parikka-Nihti päättää.

Suomen Ladun sivuilta löydät myös tietoa jokamiehenoikeuksista: niiden avulla liikut entistä vastuullisemmin luonnossa.

Kommentoi