Vaikka pikaisesti valmistuvien retkiruokien määrä on moninkertaistunut, myös omat vaellusmuonansa kuivatetuista aineksista kokoavien retkeilijöiden joukko on kasvanut. Helpoiten kuivattaminen onnistuu kuivurilla. Testasimme ne.
Latu & Polku testasi uusimmassa numerossan (03/13) markkinoilla olevat kuivurit.
Kuivurin tärkeimmät ominaisuudet ovat kuivatusteho ja kuivumisen tasaisuus. Jos tehoksi ilmoitetaan 240–250 wattia, on turha kuvitella, että tulosta syntyy lyhyessä ajassa.
Kolmas huomionarvoinen tekninen ominaisuus on lämpötilan säätö. Jos lämpötilaa ei pysty säätämään, kuivuri ei sovellu kaikkien tuotteitten kuivattamiseen. Yrtit ja teeainekset pitäisi kuivattaa 30–35 ºC:ssa ja sienetkin vain 40 °C:ssa. Tästä syystä suppilovahveroita ei kannata laittaa uuniin kuivumaan.
Neljäs seikka, johon pitäisi kiinnittää huomiota, ovat ritilät. Ritiläverkon tiuhuus on suorassa yhteydessä siihen, mitä ritilöillä voi ilman lisätoimenpiteitä kuivattaa.
Viimeisinä, joskin toivottavasti vähiten tärkeinä seikkoina, ostopäätöstä miettivä kiinnittää huomiota kuivurin kokoon ja hintaan. Niiden erot olivat huomattavan suuria.
TESTATUT KUIVURIT
Nimi Mitat (K x L x S), cm Paino, kg Teho, W Hinta
Evermat 30,5 x 28 x 28 2,6 700 315 €
Excalibur 22 x 42 x 49 6,8 400 299–339 €
OBH Nordica 21,5 x 34 x 34 3,0 240 59,90 €
Orakas 70 x 34 x 34 11,3 1100 440 €
Sedona 37 x 43,3 x 50 10,6 550–650 399 €
Severin 20 x 33 x 33,5 2,6 250 69 €
Sopu 81 x 44 x 35 3,7 1000/2000 119 €*
*Hinta ei sisällä lämpopuhalinta, 26 €
Stockli Dörrex 27,5 x 34 x 34 2,8 600 149 €* *Hinta muoviritilöillä, hinta metalliritilöillä 165 €