Kevätliittokokouksessa palkittiin vuoden 2010 parhaat

17.04.2011|Ulkoile

Suomen Ladun kevätliittokokouksessa Hyvinkäällä palkittiin sunnuntaian Vuoden vetäjäksi 2010 Reino Ruotsalainen. Maastohiihdättäjä 2010 -tunnustuksen sai Pyhät Polut ry. Lasten ja nuorten toiminnan edistäjksi valittiin Ounasvaaran Latu ry. Raija Luona-Helmiselle luovutettiin kultainen ansiomerkki.

Suomen Ladun kevätliittokokouksessa Hyvinkäällä palkittiin vuoden 2010 parhaat "latuteot ja -tekijät".

Vuoden vetäjänä palkittiin Reino Ruotsalainen. Suomen Ladun hallituksen perusteluissa todettiin seuraavaa:

"Reino on vaikuttanut latulaisena aktiivisesti jo 1970-luvulta lähtien, toimien varapuheenjohtajana 30 vuotta. Hän on toiminut myös Suomen Ladun varustetoimikunnan puheenjohtajana.

Latulaisten ja muiden liikuttamiseen Reino on osallistunut erityisesti eräkilpailujen järjestäjänä. Hän on järjestänyt päävastuullisena Keravan Ladun toukokuisen vaelluskilpailun jo toistakymmentä kertaa. Reino on ollut mukana myös Erävaelluksen ja Erämelonnan SM-kilpailuissa järjestäjänä useita kertoja. Vuonna 2010 hän hoiti Erävaelluskisoissa tehtäväpäällikön tointa ja toimi Erämelonnan SM-kisojen ratamestarina. Kuluvana vuonna Reino vastaa leiripäivien kilpailuista kilpailutoimikunnan vetäjän ominaisuudessa ja on sen ohessa tehnyt myös Leiripäivien nettisivut. Vuosien saatossa Reinolle on itselleenkin kertynyt useita Erävaelluksen ja Erämelonnan suomenmestaruuksia.

Reinon lisäansioina mainittakoon systemaattinen arkistointi ja dokumentointi, joista on Suomen Ladullekin ollut usein hyötyä. Reiska on luotettava ja tarkka, sanansa mittainen luottolatulainen."

Maastohiihdättäjä 2010 -tunnustuksen nappasi tuore latuyhdistys Pyhät Polut ry, joka toteuttaa uudella innovatiivisella tavalla vaelluksia Itä-Suomessa patikoiden, pyöräillen, meloen ja nyt myös hiihtäen. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea ihmisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Vaelluksiin liittyy vahvasti luontokokemus kauniissa luonnossa, lähikulttuuriin tutustumista erilaisissa paikallisissa kohteissa sekä hengellinen ulottuvuus hartauksien ja hiljentymisen kautta.

Hiihtovaellukset toteutettiin Joensuusta Enonkoskelle ja matkaa kertyi seitsemän päivän aikana yhteensä 220 kilometriä. 

"Fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin lisäksi Pyhät Polut ry pyrkii toiminnallaan auttamaan uusien elinkeinomahdollisuuksien syntymistä maaseudulle", perusteluissa todetaan.

Ounasvaaran Latu ry nimitettiin Lasten ja nuorten toiminnan edistäjäksi 2010:

"Ounasvaaran latu ry on ajan hermoilla kulkeva nuoria aktivoiva ja nuoriin luottava yhdistys, joka on käynnistänyt nuorten toimintaa luovasti ja innovatiivisesti. Ounasvaaran latu on löytänyt erilaisia ja uusia yhteistyömuotoja, ja tavoittanut esimerkiksi koulujen kautta yli 1 000 lasta ja nuorta. Yhdistyksen hallitus on ollut toimintaan sitoutunut ja esimerkillisellä tavalla pystynyt lisäämään yhdistyksen resursseja erilaisten tukimuotojen kautta", valintaperusteissa todetaan.

Raija-Luona Helmiselle myönnettiin lokakuussa 2010 liikunnan kultainen ansiomerkki. Ansiomerkki luovutettiin kevätliittokokouksessa.

Raija Luona-Helminen on edustanut jäsenjärjestöään Peimarin Latu ja Polku ry:tä vuodesta 1997, toimien kymmenen vuotta yhdistyksen puheenjohtajana. Luona-Helminen toimi Suomen Ladun hallituksessa yhdeksän vuoden ajan, joista kolme vuotta varapuheenjohtajana.

"Raija Luona-Helminen on uudistusmielisenä halunnut pitää latutoiminnan aktiivisena ja ajan vaatimusten mukaisena. Hän on edistänyt Suomen Ladun uudistumistyötä muun muassa tarttumalla aktiivisesti erilaisiin kokeiluhankkeisiin niin omassa yhdistyksessään kuin Suomen Ladussakin", perusteluissa todetaan.

Liikuttamismuodoissa Raija Luona-Helminen on kunnostautunut erityisesti perheretkeilyyn, lapsiin ja nuoriin, melontaan ja maastohiihtoon ja sekä asiantuntijapuolella Suomen Ladun järjestötoimintaan liittyviin kysymyksiin. Suomen Ladun strategian 2008-2015 laadinnassa Raija Luona-Helmisellä oli erityisen suuri rooli.