Kehittyvien polkujen Katmandu

13.12.2010|Ulkoile

Suomen Ladun vaellusreittihankkeen ensimmäinen vaihe Nepalissa päättyy tämän vuoden lopussa. Katmandun laakson kulttuurireitti saa kuitenkin jatkoa, sillä hankkeen kakkosvaihe sai ulkoasiainministeriöltä hankeavustustusta vuoteen 2013 asti.

Suomen Ladun vaellusreittihankkeen ensimmäinen vaihe Nepalissa päättyy tämän vuoden lopussa. Hanke on ollut monella tapaa menestys: Katmandun laakson kulttuurireitistä on tullut matkailukohde, joka pyrkii kestävään matkailuun.

"NETIF on ylpeä hankkeen ensimmäisen vaiheen aikaansaannoksista. Retkeilyinfra on kehittynyt, samoin alueen asukkaiden ja yrittäjien ympäristötietoisuus", projektikoordinaattori Prabin Paudel summaa Suomen Ladun Nepal-hankkeen aikaansaannoksia.

Parhaiten hankkeen onnistuminen näkyy vaellusreitin kasvaneina kävijämäärinä.

Shivapurin kansallispuiston keräämien tilastojen mukaan sekä paikallisten että ulkomaalaisten vierailijoiden määrä on tuplaantunut hankkeen aikana. Vuonna 2008 kansallispuiston portilla rekisteröityi 76 000 vierailijaa. Tänä vuonna kävijöitä on ollut jo lähes 170 000.

Innostus on ollut valtavaa hankealueella. Suomen Ladun paikallinen kumppani NETIF on tehnyt erinomaista työtä ja saanut alueen matkailuyrittäjät ja tavalliset kyläläisetkin puhaltamaan yhteen hiileen.

Hankkeen aikana vaellusreitin varrelle on noussut 13 uutta majataloa tai hotellia.

Matkailuyrittäjiä ja kyläläisiä on koulutettu erilaisin matkailuun liittyvin kurssein. Kurssien tavoitteena on ollut tarjota kyläisille taitoja, joiden avulla he voivat osallistua matkailubisnekseen.

"Parempi hygienia majataloissa, lisääntynyt lähiruoan tarjonta, uusia työpaikkoja ja yrittäjiä", Prabin Paudel luettelee.

Kolmen vuoden jälkeen työtä on kuitenkin vielä jäljellä. Suomen Ladun nepalilainen kumppani NETIF odottaakin jo innolla hankkeen toista vaihetta, joka käynnistyy ensi vuonna. Suomen ulkoasiainministeriö on myöntänyt osarahoituksen vuoteen 2013 asti.

Kakkosvaiheen tavoitteena on vakiinnuttaa alueen rooli vetovoimaisena matkailukohteena ja mallina muille samanlaisille hankkeille Nepalissa. Jo nyt Katmandun laakson kulttuurireitti on ollut esillä vahvasti paikallisessa mediassa.

Katmandun laakson kulttuurireitin kohokohtia ovat monipuolinen Shivapurin kansallispuisto, Himalajan-maisemistaan kuulu Chisapani ja Namobuddha laajoine luostarialueineen.

"Suomen Ladun jäsenten kannattaa tulla ehdottomasti tutustumaan Katmandun laakson vaellusreitiin ja hankkeen aikaansaannoksiin", projektipäällikkö Arun Shrestha vinkkaa.

Kaukoretket järjestetää hankealueelle Suomesta myös ohjattuja vaelluksia.

www.suomenlatu.fi/nepal

Teksti Panu Könönen Kuva Jenny Lama