Kävely, pyöräily ja hiihto suomalaisen ulkoilijan suosikkilajit

18.12.2012|Ulkoile

Suomen Ladun ulkoilubarometri kartoittaa, mitä ja millä tavoin suomalaiset ulkoiluihmiset harrastavat. Ykköslajeja ovat kävely, pyöräily, maastohiihto, retkeily ja sauvakävely. Monet lajit myös linkittyvät toisiinsa ja kasaantuvat samoille ihmisille.

Latu & Polku -lehdessä 14.12. ilmestyvä ulkoilubarometri on katsaus suomalaisten liikuntaharrastuksiin. Loka-marraskuussa toteutettuun avoimeen verkkokyselyyn vastasi 2146 ihmistä. Tulokset eivät edusta ko­ko väestöä, vaan sitä osaa, joka todella harrastaa ulkoilua.

Suosituimpia lajeja olivat kävely, pyöräily, maastohiihto, retkeily ja sauvakävely. Kaksi ensimmäistä profiloituvat vahvasti arjen hyötyliikunnaksi. Sauvakävely on selvästi naisvaltainen laji, muuten suosikkilajit jakautuvat melko tasaisesti miesten ja naisten välillä.

Merkittävin havainto on, että ul­koilulajeilla on taipumus kasaantua samoille ihmisille. Luonnossa tapahtuva liikunta ja retkeily on monelle elä­mäntapa, joka saa erilaisia muotoja monipuolisen lajiva­likoiman kautta.

Esimerkiksi juoksijoille kerääntyi kyselyssä muita kestävyysliikuntalajeja kuten hiihtoa, suunnistusta ja pyöräilyä. Sauvakävely linkittyy vahvasti maastohiihtoon, sillä 80 % vastanneista sauvakävelijöistä sanoi harrastavansa talvisin maastohiihtoa.

Myös retkeilyyn yhdistyy useampia eri lajeja. ”Retkeily pitää sisällään monta eri lajia ja kattaa koko vuoden harrastukset. Reppuretkeily, rinkkavaellukset, hiihtoretkeily, ahkiovaellukset ja maastopyöräily ja melonta… Harrastan jatkuvasti jotain näistä”, kiteyttää yksi vastaajista.

Erityisen vahva linkki oli retkeilyn ja melonnan välillä. 90 % melojista ilmoittaa harrastavansa retkeilyä, ja ennen kaikkea juuri melontaretkeilyä. Laji mielletään siis selvästi retkeilyn muodoksi.

Retkeilyharrastuksessa ihmisten tavoitteet vaihtelevat lähiseudun päiväretkistä viikkojen vaelluksiin. Vastaajien suosikkiretkikohteet olivat Lappi ja oman lähiseudun kansallispuisto. Melontaretkeilijöiden suosikkivesistö oli järvi.