Kansallispuistoissa retkeiltiin vapaaehtoisvoimin 75-vuotisjuhlien kunniaksi

04.12.2013|Ulkoile

Suomen Ladun paikallisyhdistykset järjestivät vapaaehtoisvoimin yhteensä 75 retkeä kansallispuistoihin vuonna 2013. Retkillä juhlittiin 75-vuotiasta Suomen Latua sekä Suomen ensimmäisten kansallispuistojen perustamista vuonna 1938.

Ulkoilun keskusjärjestö Suomen Latu perustettiin vuonna 1938. Juhlavuoden kunniaksi Suomen Latu ja sen jäsenyhdistykset järjestivät 75 ohjattua retkeä kansallispuistoihin. Retket suuntautuivat eri puolille Suomea ja matkaa taitettiin niin vaeltaen kuin lumikenkäillenkin.

Retkiä järjestettiin yhteensä 28 eri kansallispuistoon, eniten Nuuksion ja Repoveden kansallispuistoihin. Viimeinen patikkaretki järjestetään itsenäisyyspäivän kunniaksi 6.12.2013 Repoveden kansallispuistoon.

”Kokonaisuudessaan kansallispuistoretket olivat menestys. Luontoliikunnalle on Suomessa kysyntää, ja kansallispuistot tarjoavat mainion ympäristön retkeilyyn ja luontomatkailuun. Samalla retkeilijä saa luonnosta päivän hyvinvointiannoksen”, Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen sanoo.

Suomen vanhimmat kansallispuistot löytyvät Pallas-Yllästunturilta ja Pyhä-Luostolta. Ne kuuluvat edelleen Suomen suosituimpien puistojen joukkoon. Vuonna 2012 suosituimpia vierailukohteita olivat Pallas-Ylläksen, Urho Kekkosen, Nuuksion, Oulangan, Kolin ja Pyhä-Luoston kansallispuistot. Kansallispuistojen vuoden 2013 kävijätiedot saadaan jälleen keväällä 2014.

Tänään vietetään Vapaaehtoisten päivää. Kaksi viidestä suomalaisesta on mukana vapaaehtoistoiminnassa. Tätä palkatonta työtä yhteisen hyvän puolesta tekevät naiset, miehet, nuoret ja vanhat – jokainen keskimäärin 18 tuntia kuukaudessa.

”Myös kansallispuistojen hyväksi tehdään paljon vapaaehtoistoimintaa, josta Suomen Ladun 75 retkeä eri kansallispuistoihin on upea esimerkki. Retkien kautta monet ovat löytäneet uuden retkikohteen.” sanoo vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Eveliina Nygren Metsähallituksen luontopalveluista.

Vuonna 2012 kaiken kaikkiaan lähes 2 000 henkilöä teki yli 16 henkilötyövuoden verran vapaaehtoistyötä kansallispuistojen hoidon, Suomen luonnon, uhanalaisen lajiston tai kestävien riista- ja kalakantojen hyväksi. 

Suomessa on 37 kansallispuistoa, jotka esittelevät maamme hienointa luontoa. Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa. Kansallispuistoissa on yli kaksi miljoonaa käyntiä vuosittain.