Jokamiehenoikeudella liikkuva huomioi luonnon ja naapurin

05.12.2013|Ulkoile

Roskaaminen tai maastolla ajoneuvolla ajaminen eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaikka ne vedetäänkin usein saman otsikon alle.

Liikkuminen toisen maalla aiheuttaa joskus ristiriitoja, joista syytetään helposti jokamiehenoikeuksia. Jokamiehenoikeudet antavat vapauden liikkua luonnossa, mutta haittaa ympäristölle ei saa aiheuttaa. 

Esimerkiksi roskaaminen tai liian lähellä pihaa sienestäminen ja marjastaminen suututtavat ihmisiä. On tärkeä muistaa, että silloin ei kuitenkaan ole kysymys jokamiehenoikeuksista, sanoo Suomen Ladun asiantuntija Anne Rautiainen. 
 
Hän on kiertänyt syksyllä ympäri Suomea luennoimassa jokamiehenoikeuksista. Tilaisuuksissa nousi esille paljon erilaisia ongelmatilanteita, ja moni haluaisi jopa tiukentaa lainsäädäntöä jokamiehenoikeuksien osalta.
 
”Itse väitän, että piittaamattomuus luonnossa liikkuessa ei poistu lakia kiristämällä, vaan sillä, että ihmisille syntyy jo lapsena tiivis luontosuhde. Jos ihminen arvostaa luontoa, hän toimii automaattisesti ympäristöä ja maanomistajaa kunnioittaen”, Rautiainen sanoo.
 
Rautiaisen mukaan roskaaminen tai tieliittymän tukkiminen nousevat paikallislehdissä helposti jokamiesotsikon alle, vaikka jokamiehenoikeudella ei ole tapauksissa mitään tekemistä. Toisaalta Suomessa esiintyy jopa kiusaamista jokamiehenoikeuksien varjolla.
Jokamiehenoikeudet ovat yleisiä ja ne kuuluvat kaikille.
 
”Jokamiehenoikeudet ovat huikea mahdollisuus, jonka avulla voimme liikkua luonnossa muuallakin kuin kansallispuistoissa. Ihmisten luontosuhteeseen panostaminen on paras tapa ehkäistä luonnossa liikkumiseen liittyviä ristiriitoja”
 
Jokamiehenkiertue käsitti yhteensä 20 tilaisuutta eri puolilla Suomea. Tilaisuuksissa puhuttiin jokamiehenoikeuksista muun muassa maankäytön ja erilaisten harrastusten näkökulmasta. Kiertue järjestettiin yhteistyössä MTK:n kanssa.
 
Tiistaina Helsingissä järjestetty tilaisuus oli kiertueen päätöstilaisuus. Tilaisuudessa aiheesta puhuivat myös muun muassa MTK:n johtaja Markku Tornberg ja valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minna Paajanen. Kaikki puheenvuorot ovat katsottavissa osoitteessa http://new.livestream.com/accounts/5967733/JMO