Hyvä käytäntö: Elämysliikuntaa lakeuksilla

15.02.2012|Ulkoile

Latu & Polku -lehden jäsensivuilla alkoi uusi juttusarja Hyvät käytännöt, joissa kerrotaan Suomen Ladun jäsenyhdistysten kehittämistä uusista toimintatavoista, ideoista, tapahtumista ja paljon muusta. Ensimmäinen hyvä käytäntö tulee Seinäjoelta.

Viime syksynä Suomen Ladun liittopäivillä esiintynyt Lakeuden Elämysliikunta ry:n puheenjohtaja Hannu Salo kertoi yhteistyön voimasta kotikaupungissaan Seinäjoella.
Seinäjoki on nimennyt itsensä elämysliikuntakaupungiksi ja elämysliikunta on nostettu myös kaupungin strategiaan. Elämysliikuntakaupunki ei ole vain kunnanisien ”juttu”, vaan mukana on suuri joukko yhdistyksiä ja yrityksiä.

Määrätietoinen ja tavoitteellinen elämysliikunnan kehittäminen sai alkunsa Esteetön Jouppilanvuori -hankkeesta vuonna 2005. Idean isä, Hannu Salo sai vakuutettua melkein koko Seinäjoen hankkeen taakse.

”Seinäjoen kaupungin liikunta- ja puistotoimet lähtivät alusta asti ennakkoluulottomasti mukaan kehittämistyöhön omilla hallintosektoreillaan.”

Hanke toteutettiin EAKR tavoite 2-ohjelman mukaisena investointihankkeena, jossa eri rahoittajatahot sitoutuivat tekemään oman osansa kokonaisuuteen.

Kohteiden toteutuksessa oli mukana laaja yhteistyö- ja asiantuntijaverkosto. Talkootyössä ahersivat reserviläiset, kuorolaiset, latulaiset, urheiluseurojen jäsenet ja seurakuntalaiset. Tulevien käyttäjien apu kanavoitui Seinäjoen Järjestötalon kautta eri vammaisjärjestöjen osallistuessa hankkeeseen.

Esteettömän kuntoreitin omistaa Seinäjoen kaupunki ja hallinnoinnista vastaavat kaupungin liikunta- ja puistotoimet. Reitin ja elämyskohteiden huollosta ja hoidosta vastaa kaupungin ohella Hannu Salon luotsaama Suomen Ladun jäsenyhdistys Lakeuden Elämysliikunta ry.

Ensimmäisen hankkeen jälkeen elämysliikuntaa on kehitetty yli kymmenellä muulla hankkeella ja esteettömyys on noussut niissä vahvasti esille.

”Esteettömyys lisää niin lapsiperheiden kuin erilaisten erityisryhmien liikkumista”, Hannu Salo korostaa.

Fyysisten rakenteiden lisäksi elämysliikunta löytyy myös verkosta.

Elämysliikuntaportaali tarjoaa elämykselliseen liikuntaan ja ulkoiluun aktivoivaa informaatiota Seinäjoen kaupungin ja Ilmajoen kunnan alueen elämysliikuntakohteista ja -palveluista. Portaali sisältää reittikartat, elämyskohteet, palvelut, nettikameran Jouppilanvuoren reittien lähtöpisteessä sekä kävijälaskurin, jonka mukaan reitillä käy noin 2 000 liikkujaa kuukaudessa.

Lisäksi portaalista löytyvät sotilasesteradan suoritusohjeet videoina, kertomuksia korsuelämästä, aktiviteettilomakkeet, sekä ajankohtaiset tapahtumat.

www.elamysliikunta.fi