Ensi lauantaina nukutaan yö ulkona – Suomen Latu haastaa kaikki mukaan

04.09.2018|Ulkoile

Nuku yö ulkona -haastetta vietetään 8.9. Uniseuraa löytyy yli 60 yleisölle avoimesta tapahtumasta, joita järjestävät niin Suomen Ladun jäsenyhdistykset kuin monet muutkin toimijat

Kuva: Eeva Mäkinen

Lauantaina vietetään kolmatta kertaa Suomen Ladun Nuku yö ulkona -haastetta. 

“Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka kuusen alus. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä ulkona”, tapahtumasuunnittelija Hanna Laakso Suomen Ladusta kertoo.

Yönsä voi viettää kansallispuistossa, retkeilyalueilla tai vaikka takapihalla.

Haasteen kunniaksi Suomen Latu avaa lauantaille kahdeksan Metsähotellia eri puolille Suomea.

"Hotellit ovat olleet erittäin suosittuja, ja monet niistä onkin varattu täyteen jo elokuussa", Laakso kertoo. 

Uniseuraa löytyy kuitenkin ympäri Suomea lukuisista Suomen Ladun jäsenyhdistysten tapahtumista. Nuku yö ulkona -teema on innoittanut myös monia kaupallisia toimijoita tarjoamaan yösijaa.

“Helsingissä Rastilan leirintäalueen 80 maksutonta leiripaikkaa varattiin saman tien, Rovaniemellä taas paikallinen hostelli kutsuu viettämään yön teltassa kattoterassillaan”, Hanna Laakso kertoo.

“Haaste on siis otettu hyvin vastaan. Olisi mahtavaa, jos moni muukin hotelli tai yritys tarjoaisi ulkotilojaan asiakkailleen nukkumiseen”, Laakso toivoo.  

Missä saa nukkua?

Suomen jokamiehenoikeudet mahdollistavat yöpymisen siellä, missä myös liikkuminen on sallittua – kuten kaupunkien puistoissa.

“Leiriytyminen eli tilapäinen alueella oleskelu, teltassa yöpyminen tai muu majoittuminen on jokamiehenoikeus. Kunnilla ei ole enää vuoden 2003 jälkeen ollut oikeutta määrätä erikseen kunnan alueella leiriytymisestä, vaan leiriytyminen jokamiehenoikeutena on voimassa valtakunnallisesti”, kertoo yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen Suomen Ladusta.

Teltan voi siis laittaa pystyyn vaikka Helsingin Kaivopuistoon. Älä aiheuta kuitenkaan muille häiriötä. Muista myös siivota leiripaikkasi aamulla.

Missä ei saa nukkua?

Kaikkialle ei voi kuitenkaan päätään kallistaa. Älä leiriydy siis luonnonsuojelualueelle, piha-alueelle tai sen läheisyyteen. Myös muussa erityisessä käytössä oleva alue, esim. teollisuus- tai parkkialue, on kiellettyjen listalla. Kansallispuistoissa saa yleensä liikkua vapaasti, mutta leiriytyminen on sallittua vain siihen osoitetuilla paikoilla.

Miten varustautua syysyöhön?

Vaikka varsinkin eteläisempään Suomeen on luvattu myös lauantaille lämpimiä kelejä, niin Suomi on pitkä maa. Kokematonkin retkeilijä pärjää ja nauttii syysyöstä näillä vinkeillä niin teltassa, riippumatossa kuin laavunkin suojissa:

  1. Jos palelet helposti tai tiedät, että luvassa on pakkasta, valitse talvimakuupussi. Muuten pärjää yleensä kolmen vuoden ajan -pussilla.
  2. Makuualusta eristää, joten sitä ei kannata unohtaa. Puhallettava alusta tarjoaa eristävyyden lisäksi myös mukavuutta.
  3. Lämmikettä makuupussiin saat villasukista ja -kerrastosta, voit myös ottaa pussiin mukaan kuumavesipullon brittiläiseen tyyliin.
  4. Vaatteet on aamulla mukavampi pukea päälle, kun otat ne herättyäsi makuupussiin lämpenemään.
  5. Yöllä on jo pimeää, joten mukaan pitää ehdottomasti ottaa otsalamppu. Pipo, hanskat ja sadeasu kannattaa pakata myös mukaan. Syyssää on oikukas.
  6. Herkkäunisen kannattaa varustautua korvatulpilla, sillä ulkona riittää yölläkin ääniä.
  7. Älä unohda eväitä – eli suklaata!

Suomen Latu haastaa lauantaina 8. syyskuuta 2018 suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Jaa kokemuksesi #nukuyöulkona-tunnisteella sosiaalisessa mediassa.
suomenlatu.fi/nukuyoulkona