30 000 kätkön raja ylittyy

06.05.2014|Ulkoile

Geokätköilyä harrastaa maailmanlaajuisesti yli viisi miljoonaa ihmistä, ja myös Suomessa harrastajamäärät ovat kasvaneet nopeasti. Laji sopii sekä lapsille ja perheille että haastetta kaipaaville luonnossa liikkujille.

Geokätköjä on kaikkialla: kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. Moni kätköistä vaatii etsijältä nokkeluutta, joskus kätköilijän pitää osata kiivetä, kahlata tai ratkaista pulma.

Kätköilijöitä on Suomessa jo yli 30 000, ja uusia kätköjä syntyy päivittäin. Suomessa 15 000 kätkön raja ylittyi kesällä 2011, 30 000 etsittävän kätkön raja ylittyy aivan näinä päivinä.

”Geokätköily sopii harrastettavaksi sekä aikuisille että lapsille. Haastetta kaipaaville on tarjolla erilaisia kiipeilykätköjä ja vaikeita pulmatehtäviä. Aloittelijoille suositellaan helpompia peruskätköjä, ainakin alkuun. Niissäkin on usein haastetta kerrakseen”, kertoo Suomen Ladun järjestöpäällikkö Mika Asikainen.

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa etsitään satelliittipaikannuksen ja koordinaattien avulla maastoon piilotettuja kätköjä. Jokainen, jolla on tunnukset kätköilysivustolle, voi etsiä ja piilottaa omia kätköjä.

Geokätköily on myös hauska tapa tutustua mielenkiintoisiin kohteisiin luonnossa ja kaupungeissa.

”Monet kätköt on piilotettu paikkoihin, joissa on jotakin kiinnostavaa nähtävää. Ympäristöön voi kätköilemällä tutustua hieman erilaisesta kulmasta”, Asikainen opastaa.

Tutustumisen geokätköilyyn voi aloittaa kirjautumalla www.geocaching.com-sivustolle. Suomen Ladun suosituilla geokätköily tutuksi -kursseilla geokätköilystä saa kattavan käsityksen ja lajin välineet tulevat tutuiksi.

Suomen Ladulla vietetään 10.5. Yhdessä Geokätköillen -päivää, jolloin paikallisyhdistykset järjestävät geokätköilytapahtumia. Tapahtumia on eri puolilla Suomea yhteensä 15.

Kätköilytapahtumat ovat kaikille avoimia ”miittejä”, joissa on mahdollista tutustua lajiin sekä Suomen Ladun jäsenyhdistysten toimintaan.

Tarkemmat tiedot Yhdessä Geokätköillen -päivästä:
www.suomenlatu.fi/yhdessageo