Presidentti Niinistö ja Rouva Haukio vierailivat Kiilopäällä

06.02.2017|Latu&Polku Osallistu

Presidenttipari tutustui maakuntamatkallaan Suomen Ladun toimintaan Kiilopäällä.

Presidentti Niinistön ja Rouva Jenni Haukion kanssa lumikenkäretkelle lähtivät Suomen Ladun puheenjohtaja Pekka Alanen (oik.) ja toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Suomen Latu Kiilopäällä on viiden vuosikymmenen perinne valtiomme päämiesten kestitsemisestä. Tänään oli presidentti Sauli Niinistön ja Rouva Jenni Haukion vuoro.

Presidenttipari saapui Kiilopäälle iltapäivällä Inarista, jossa he olivat olleet juhlistamassa saamelaisten kansallispäivää. 

Kiilopäällä ohjelmassa oli ruokailu tunnelmallisessa turvekammi Maahisessa. Nuotion loisteessa nautittiin kermainen lohikeitto ja lakka-juustokakkua.

Ruokailun aikana Suomen Ladun puheenjohtaja Pekka Alanen kertoi presidenttiparille järjestön viime aikoina paljon julkisuutta ja kiitosta saaneesta toiminnasta. Hän korosti Suomen Ladun uudistunutta strategiaa ja järjestön visiota, tavoitetta, että kaikki löytäisivät mielekkään tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta.

Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson johdatti keskustelua suomalaisten liikkumiseen. Suomalaisista peräti 70 prosenttia liikkuu puistoissa tai metsissä. Se on eurooppalaista huippua, sillä esimerkiksi naapurimaa Ruotsissa vain puolet liikkuu viherympäristöissä.

Karlsson toi kuitenkin esiin, että suomalainen ulkoilu ja liikunta ovat polarisoituneet: yhtäältä on niitä, jotka liikkuvat monipuolisesti ja määrätietoisesti, mutta entistä enemmän on niitä, jotka eivät liiku ollenkaan. Selvimmin tämä ilmiö näkyyy nuoremmissa ikäluokissa.

Rouva Jenni Haukio huomautti, että samanlaista polarisaatiota on nähtävissä myös suomalaisten nuorten lukemisessa: pieni osa lukee maailman eniten, suuri osa ei ollenkaan.

Yhtä mieltä oltiin, että ratkaisu ongelmaan ei ole helppo, mutta polarisaation ehkäisemiseksi on tehtävä työtä.

Ruokailun jälkeen tutustuttiin Urho Kekkosen kansallispuistoon lumikenkäillen

Lumikenkäretken aikana Kiilopään pääopas Petri Kulha johdatti Niinistön ja Haukion seurueen läpi kansallispuiston lumoavan hiljaisuuden. Vajaa kahden kilometrin reitti kulki Vasapolkua pitkin, ja matkan varrella jäätiin ihmettelemään niin kärpän hankeen jättämiä jälkiä kuin riekon siiveniskuja.  

Presidenttiparia yhdistää rakkaus luontoliikuntaan. Erityisesti Rouva Haukio tunnetaan suurena luonnon ystävänä.

Rouva Haukio kertoi, että hänen suosikkiliikuntaansa on kävely – samalla se on presidenttiparin yhteinen liikuntaharrastus. Presidentti Niinistön lajivalikoima on laajempi: kesällä melontaa ja rullaluistelua, talvella hiihtoa.

Presidentti Niinistö ehti jo aiemmin kokeilemaan Kiilopään latuja hiihtämällä Kakslauttaseen.

"Täällä on ladut hyvässä kunnossa", presidentti kiitti.

Lopuksi Suomen Ladun puheenjohtaja Pekka Alanen luovuttu presidentille lahjaksi kotimaiset Karhu-sukset ja rouva Haukiolle hopeisen Suomen Latu -korun.

Presidentti Niinistö kiitti Suomen Latua hyvästä työstä ja motivaatiosta.

"Uskon, että väkeä (järjestöönne) tulee lisää." 

Katso myös kuvat Presidentti Niinistön ja Rouva Jenni Haukion vierailusta Kiilopäälle.

Kuvat: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

 

Kommentit

Sauli ja Jenni

Kiva nähdä muutama kuva heidän vierailustaan raikkaassa ja rakkaassa Lapissa!

- 07.02.2017

Lumikenkäilyä enemmän esille, hyvä alku.

Parasta mainosta Kiilopäälle. Suomen Latu olisi oivallinen taho kertomaan enemmän lumikenkäilystä. Se on hyvin monelle keino päästä tunturiin. Hiihto on ylivoimaista ja riski loukaantumiseen on huonompikuntoisella. Sen sijaan kävellä jaksaa moni tuntitolkulla omaan tahtiin. Ahopää on minun LAPPINI kaikkina vuodenaikoina. Kiilopäästä saisi helpolla lumikenkäkeskuksen. Maastot tukevat lajia ja Saariselän läheisyys toisi asiakkaita, esim perheissä siellä on monenkuntoista liikkujaa. Erottuvuutta markkinointiin. Yhteistyötä Saariselän kanssa markkinoinnissa. Lumikenkä-menut ravintolaan , lumikenkäsaunat kävijoille yms. Liisa Aalto Hollola. liisa.aalto@hollolalainen.com

- 07.02.2017

Pressapari tuntureilla

Mahtavaa, et Sauli ja Jenni arvostavat aitoa Lappia, tuntureita ja retkeilykeskus Kiilopäätä!Ja vielä, että kävivät ite lumikenkäilemässä luonnon keskellä 👍 Terveisin yks Kiilopään opas Pauli

- 07.02.2017

(Ei otsikkoa)

Kiilopää on minun ja mieheni vakipaikka syksyisin ja talvisin,sinne aina kaipaan ihailemaan tunturimaisemia

- 07.02.2017

Kiilopää on paras

Kiilopää on minun ja mieheni vakipaikka syksyisin ja talvisin,sinne aina kaipaan ihailemaan tunturimaisemia

- 07.02.2017

Kommentoi