Bongaa lumiukko talvilomalla – Havainnot voi nyt kirjata myös Talviseurantaan

15.02.2018|Lastentoiminta Ulkoile

Lumiukko on ilmastonmuutoksen myötä käymässä "uhanalaiseks lajiksii" – ainakin Etelä-Suomessa. Onneksi tulevat talvilomaviikot näyttävät tarjoavan koko maassa lumiukkokelejä.

“Sää on mitä parhain lumiukkojen tekoon ja bongailuun!", iloitsee #UlkonaKuinLumiukko-kampanjan koordinaattori Hanna Laakso Suomen Ladusta.

"Tänä talvena lumiukkoja onkin esiintynyt harvinaisen suurissa laumoissa eri puolilla Suomea, kun olemme juhlineet Suomen Ladun 80-vuotisjuhlia lumiukkoja rakentamalla”, Laakso jatkaa.

Lumiukot on lisätty tänä talvena seurattavaksi lajiksi myös Luonto-Liiton ja Suomen ympäristökeskuksen Talviseurantaan. Talviseurannassa havainnoidaan talven etenemistä tarkkailemalla lumen ja jään muutoksia sekä talvella esiintyviä eläinlajeja.

Vaikka lumiukot eivät varsinaisesti anna tietoa lumen tai jään paksuudesta, innostaa niiden teko ja havainnointi talviseen ulkoiluun.

”Lumiukkoja seuraamalla voi huomata talvien erilaisuuden: lumiukkoja ei synny lumettomina talvina ja ilmastonmuutoksen myötä ne käyvät yhä harvinaisemmiksi etenkin Etelä-Suomessa”, kertoo ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta.

Lumiukot mielletään usein vain suojasään huviksi, mutta pakkaslumesta saa tehtyä myös lumiukkoja, kunhan käyttää muottia ja malttaa odottaa hetken.

"Jos et vielä ole kokeillut lumiukon tekoa pakkaslumesta, niin katso vinkit videolta! Talvilomien aikaan on mahdollisuus rakentaa lumiukkoja myös tapahtumissa eri puolilla Suomea", Laakso sanoo. 

 

Linkit & vinkit lumiukkojen rakentamiseen ja bongaamiseen:

Kommentoi