Parhaat ulkoleikit vappurientoihin

Parhaat ulkoleikit vappurientoihin

to 30. huhtikuuta 2015 13.30.00

Vappu on iloinen juhla niin lapsille kuin aikuisille. Siihen kuuluu valtava määrä erilaisia perinteitä, jotka näkyvät asusteissa, ruokapöydässä, tapahtumissa ja kirjavana karnevaalitunnelmana.

Vappuna kokoonnutaan yhteen piknikille luonnonhelmaan, kaupungin sykkeeseen tai mökkikauden avajaisiin. Suomen Latu kokosi perinteisistä ulkoleikeistä vapputeemalla rikastetut versiot, jotka on helppo ja hauska toteuttaa melkeinpä missä tahansa.

Viisi hauskaa ulkoleikkiä vappuun

Ihmistippaleipä:
Mennään tiiviiseen piiriin ja ojennetaan molemmat kädet eteenpäin piirin keskelle. Tartutaan kummallakin kädellä eri henkilön käteen, niin että jokainen käsi löytää parin itselleen. Tämän jälkeen tarkoituksena on purkaa ”ihmistippaleipä” pitkäksi letkaksi päästämättä käsistä irti. Toimii parhaiten isommalla porukalla.

Sima-Munkki-Serpentiini:
Leikin aluksi rajataan kolme aluetta, joiden keskelle jää tyhjä tila. Alueet nimetään simaksi, munkiksi ja serpentiiniksi. Leikkijät menevät tyhjään tilaan alueiden keskelle. Valitaan leikille johtaja, joka huutaa jonkun kolmesta alueesta, jolloin leikkijät juoksevat nopeasti kyseiselle alueelle.

Pelistä putoaa, jos juoksee viimeisenä alueelle, juoksee väärälle alueelle, tai jos lähtee liikkeelle johtajan huutaessa alueen, jossa leikkijät jo ovat. Viimeiseksi jäänyt voittaa leikin ja hänestä tulee seuraava leikinjohtaja. Leikkiä voi myös ilman pudotusta.

Vappuhattuhässäkkä:
Leikkijät seisovat piirissä vappuhattu tai ylioppilaslakki päässään. Valitaan leikinjohtaja joka luettelee eri sanoja nopeasti peräkkäin. Tämän sanoessa "oikea", jokainen ottaa oikealla puolella olevan päästä hatun ja laittaa sen omaan päähänsä. Vastaavasti sanottaessa "vasen", otetaan vasemmalla puolella olevalta hattu omaan päähän. Leikinjohtaja voi luetella mitä vaan sanoja nopeasti peräkkäin, esim. rusina, kaksi, oikea, puu, lintu, sima, vasen, hiiri jne. Vain sanoihin "vasen" ja "oikea" reagoidaan.
Pelistä putoaa, jos ei reagoi vasempaan tai oikeaan tarpeeksi nopeasti tai jos ottaa hattua väärältä puolelta.

Vesi-ilmapallon kuljetus:
Aseta jalkapöytien päälle pienet vesi-ilmapallot. Tarkoituksena on kuljettaa palloja maastossa kävelemällä varovasti takaperin. Kokeile, pääsetkö nousemaan kivelle tai kannolle pudottamatta palloja!

Kätketyt käärmeet:
Piilotetaan tietty määrä serpentiinin pätkiä sovitulle luontoalueelle, jonka jälkeen parin tehtävä on etsiä ja kerätä ne. Vaihdetaan osia. Muistathan kerätä kaikki käärmeet mukaasi leikin päätteeksi.

 Tuoreimmat lastentoiminnan Facebookista

 

Suomen Latu lastentoiminta: #liikkuvayhteisö2019 -seminaari on onnistuneesti takana. Luonto toiminta- ja oppimisympäristönä kiinnostaa: Luonto - monipuolinen ja hyvinvointia lisäävä toimintaympäristö -työpajoihimme osallistui liki 100 varhaiskasvattajaa, opettajaa ja liikunnan ammattilaista. Näyttelyosastolla oli hyvä kuhina ja luontoreseptimme tekivät kauppansa. Seminaari sai arvoisansa avauksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen toimesta ja yhtenä sykähdyttävänä puheenvuorona mainittakoon Jenni Pääskysaaren Ääneen sanomaton tarve. Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille sekä tsemppiä kaikille kevätkauteen!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Unelmien liikuntapäivä 10.5. on varma kevään merkki. Peräti 49 Suomen Ladun yhdistystä ympäri Suomen järjestää perheliikuntatapahtuman 10. tai 11.5.. Mitä sinä aiot tehdä silloin?

 

Suomen Latu lastentoiminta: Kiinnostaako yön yli retki pienen lapsen kanssa? Luontohetkiblogin jutusta saat hyvät vinkit, miten selvitä varusteviidakosta.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Tänään, maaliskuun 21. päivänä, vietetään YK:n Maailman metsäpäivää. Teemana on Metsät ja koulutus – Opi rakastamaan metsiä. Metsämörritoiminnassa lapset kasvattavat mäntyjä maailman metsien kunniaksi. LUe lisää: https://smy.fi/artikkeli/lapset-kasvattavat-mantyja/

 

Suomen Latu lastentoiminta: Uusia taitoja kesäksi, ilmoittaudu nyt! Muumien retkeilykoulun ohjaajakurssi (8 x 45 min, 1 op) 27.4.2019 Helsinki, ilmoittaudu viimeistään 6.4. 4.5.1019 Lahti, ilmoittaudu viimeistään 14.4. 24.8.2019 Joensuu, ilmoittaudu viimeistään 4.8 Lisätiedot ja ilmoittautuminen https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/muumien-ulkoilukoulut/kouluttaudu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Hoi kolikok! Lähde mukaan Metsämörritoimintaan ja kouluttaudu Metsämörriohjaajaksi! Kurssilla saat perustaidot ohjaajana toimimiseen sekä perehdyt lasten luontokasvatukseen ja varustetietouteen. Kevään Metsämörriohjaajan peruskurssit Helsingissä, Tampereella ja Kouvolassa, ilmoittautuminen käynnissä nyt! Helsinki 29.3 ja 5.4, ilmoittaudu 27.3. mennessä Tampere 6.-7.4, ilmoittaudu 21.3. mennessä Kouvola 13.-14.4, ilmoittaudu 28.3. mennessä https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/metsamorri/kouluttaudu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Oletko sinäkin metsämörriohjaaja? Kerro se meille päivittämällä uusi kehys profiilikuvaasi! PS. Myös koko Lastentoiminnan tiimillä on Metsämörriohjaajan peruskurssi suoritettuna.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Lastentoiminnan koko tiimi talvitunnelmissa.