Muumien lumikenkäilykoulu

Muumien lumikenkäilykoulu vie lapset ja koko perheen elämysretkelle talviseen luontoon rakastettujen Muumilaakson hahmojen ja tarinoiden kautta. Lumikenkäilykoulu on useamman kerran kokonaisuus, jossa varusteet ja perustekniikat tulevat tutuiksi leikkien, laulujen ja monipuolisen liikunnan kautta. Erilaiset lumikenkäradat, -reitit ja -retket ovat tärkeä osa Muumien lumikenkäilykoulua.

Muumien lumikenkäilykoulun ryhmät

Muumiperheen lumikenkäilykoulu sopii lapsille noin 3-vuotiaasta alkaen. Yhdessä oman aikuisen kanssa saadaan ensikosketus lumikenkäilyyn ja nautitaan talvisesta luonnosta.

Muumien lumikenkäilykoulu sopii lapsille noin 5-vuotiaasta alkaen. Muumilaakson väen innostamana opitaan lumikenkäilyn perusteita ja saadaan kokemuksia talvisesta retkeilystä.

Lumikenkäilyvarusteet

Lasten lumikenkien valinnassa huomioidaan samat asiat kuin aikuistenkin: tärkeimpinä ominaisuuksina voidaan pitää kengän kokoa sekä siteen kestävyyttä ja käyttömukavuutta. Erityisen tärkeää on, ettei lumikengän kehä ole liian suuri, jotta lapsen on mahdollista kävellä luontevasti. Kompastelu harmittaa ja vie varmasti pieneltä lumikenkäilijältä innostuksen lajia kohtaan.

Koko on suoraan verrannollinen kantavuuteen. Mitä kevyempi käyttäjä, sitä pienemmät kengät riittävät. Myös lumen määrä ja koostumus sekä malli ja valmistusmateriaalit vaikuttavat kantavuuteen ja kengän kepeyteen. Lumikengän tulisi kestää eri olosuhteet ja käyttölämpötilat. Hyvä rakenne takaa sen, ettei lumi pakkaudu kenkiin kiinni. Lumikenkien olisi hyvä olla myös helposti huollettavat ja varastoitavat sekä varaosien hyvin saatavilla, jotta matkanteko olisi turvallista.

Kiinnityksen on oltava helppoa ja yksinkertaista. Siteiden materiaalin tulee kestää erilaisia käyttöolosuhteita ja säätövaraa on oltava erikokoisille lumikenkäilijöille. Kiinnityksen on annettava riittävä tuki askeleelle, ja nivellyksen on tuettava jalan luonnollista liikerataa. Siteisiin integroidut päkiäraudat estävät liukumisen. Pohjapiikit lisäävät turvallisuutta ja mahdollistavat liikkumisen vaativissakin olosuhteissa.