Luontopäiväkodit kasvattavat suosiotaan

Luontopäiväkodit kasvattavat suosiotaan

to 19. lokakuuta 2017 10.16.00

Suomen Ladun ylläpitämä, vuonna 1999 perustettu Luonnossa kotonaan -verkosto on kasvanut 13 uudella toimipaikalla tänä syksynä. Toimipaikkoja, päiväkoteja, perhepäivähoitajia ja iltapäiväkerhoja on nyt yhteensä 32 ympäri Suomea.

Luonnossa kotonaan -toimintatapa ruokkii lasten mielikuvitusta, lisää liikettä ja vahvistaa luontosuhteen kehittymistä.

Pedagogiikan ytimessä on päiväkoti-ikäisten lasten ja iltapäiväkerhojen luonnossa liikkuminen säällä kuin säällä. Lapset löytävät leikkivälineet ensisijaisesti luonnosta, ulkoilevat useita tunteja päivittäin ja retkeilevät lähiluonnossa vähintään kolme kertaa viikossa.

Luonnossa kotonaan on avoin kaikille varhaiskasvattajille

Luonnossa kotonaan koulutus on avoin kaikille, joilla on kasvatusalan koulutus. Koulutus toimii innoituksena niille, jotka ovat kiinnostuneet hyödyntämään luontoa toiminnassaan lasten kanssa, Suomen Ladun koulutuspäällikkö Nina Räike toteaa.  

Koulutus antaa työkalut toimia kestävällä ja kehittävällä tavalla lasten kanssa luonnossa. Koulutuksen antia voi hyödyntää, vaikka ei omaisikaan Luonnossa kotonaan tunnusta. Tunnuksen saadakseen toimijan tulee täyttää Luonnossa kotonaan kriteerit

Ympäristökasvatus on myös kirjattu osaksi uutta varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmaa.  Tämän tavoitteena on vahvistaa lapsen luontosuhteen kehittymistä, opettaa ympäristövastuuta ja ohjata lapset kohti kestävää kehitystä.

Nykyisen varhaiskasvatussuunnitelman henki toteutuu loistavasti Luonnossa kotonaan toiminnassa. Lähdetään aidosti seinien ulkopuolelle ja tutkitaan ilmiöitä. Kaiken mitä voi tehdä sisällä, voi tehdä myös ulkona, jopa leipoa. Liikkuminen ja motorinen kehitys tapahtuu huomaamatta Luonnossa kotonaan toiminnassa, Räike jatkaa.

Luonnossa tapahtuva varhaiskasvatus kasvattaa suosiotaan myös kunnallisella puolella

Oulussa toimivan päiväkoti Palokka liittyi osaksi Luonnossa kotonaan toimintaa yhdellä ryhmällä vuosi sitten.

Meillä toiminta lähti liikkeelle yksittäisen lastentarhaopettajan kiinnostuksesta toimintaa kohtaan, toteaa Puosujen ryhmässä lastentarhaopettajana toimiva Päivi Huhtelin.

Kävin ensin Metsämorri koulutuksen ja kiinnostuin aiheesta niin paljon, että kouluttauduin vielä töiden ohessa ympäristökasvattajaksi, Huhtelin jatkaa.

Kunnallisen päiväkoti Palokan Luonnossa kotonaan ryhmä Puosut on saanut toiminnasta vain hyvää palautetta.

Luonnossa kotonaan toiminta on ollut piristysruiske työntekijöille ja vahvistanut ennestään pienryhmätoimintaa. Ajatusmaailma on kasvanut ja emme näe enää ulkona toimimisessa rajoitteita, vaan pelkästään mahdollisuuksia. Lasten fyysinen kunto on parantunut ja ruoka ja uni maistuvat entistä paremmin. Olemmekin saaneet paljon hyvää palautetta ja kiitosta ylemmiltä tahoilta, toteaa Huhtelin.

Suurin osa Luonnossa kotonaan toimipaikoista on yksityisiä päiväkoteja tai perhepäivähoitajia. Vuoden aikana kasvua on kuitenkin tapahtunut myös kunnallisten päiväkotien keskuudessa.

Olemme todella iloisia, että koulutus ja Luonnossa kotonaan toimintatapa on otettu innolla vastaan myös kunnallisella puolella! Päiväkodit ovat lisänneet luontotoimintaa paljon viime vuosien aikana ja päiväkodeissa uskalletaan mennä portin ulkopuolelle. Suuntaus näkyy myös  Muumien ulkoilukoulun ja Metsämörri koulutuksen kasvuna. Luonnossa kotonaan tarjoaa hyvät työkalut toiminnan kehittämiseen ja ylläpitoon, niin että luonnossa oppiminen on toiminnan punainen lanka, Nina Räike Suomen Ladusta toteaa.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

 Tuoreimmat lastentoiminnan Facebookista

 

Suomen Latu lastentoiminta: Tänään, maaliskuun 21. päivänä, vietetään YK:n Maailman metsäpäivää. Teemana on Metsät ja koulutus – Opi rakastamaan metsiä. Metsämörritoiminnassa lapset kasvattavat mäntyjä maailman metsien kunniaksi. LUe lisää: https://smy.fi/artikkeli/lapset-kasvattavat-mantyja/

 

Suomen Latu lastentoiminta: Uusia taitoja kesäksi, ilmoittaudu nyt! Muumien retkeilykoulun ohjaajakurssi (8 x 45 min, 1 op) 27.4.2019 Helsinki, ilmoittaudu viimeistään 6.4. 4.5.1019 Lahti, ilmoittaudu viimeistään 14.4. 24.8.2019 Joensuu, ilmoittaudu viimeistään 4.8 Lisätiedot ja ilmoittautuminen https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/muumien-ulkoilukoulut/kouluttaudu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Hoi kolikok! Lähde mukaan Metsämörritoimintaan ja kouluttaudu Metsämörriohjaajaksi! Kurssilla saat perustaidot ohjaajana toimimiseen sekä perehdyt lasten luontokasvatukseen ja varustetietouteen. Kevään Metsämörriohjaajan peruskurssit Helsingissä, Tampereella ja Kouvolassa, ilmoittautuminen käynnissä nyt! Helsinki 29.3 ja 5.4, ilmoittaudu 27.3. mennessä Tampere 6.-7.4, ilmoittaudu 21.3. mennessä Kouvola 13.-14.4, ilmoittaudu 28.3. mennessä https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/metsamorri/kouluttaudu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Oletko sinäkin metsämörriohjaaja? Kerro se meille päivittämällä uusi kehys profiilikuvaasi! PS. Myös koko Lastentoiminnan tiimillä on Metsämörriohjaajan peruskurssi suoritettuna.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Lastentoiminnan koko tiimi talvitunnelmissa.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Tunnetko jo Metsämörrin? Tämä satuhahmo innostaa lapset lähiluontoon leikkimään, liikkumaan, ihmettelemään ja tutkimaan. Keskeistä toiminnassa on ilo, kiireettömyys ja kokemuksellisuus. Lue lisää, kouluttaudu ohjaajaksi ja tule mukaan! - suomenlatu.fi/metsämörri

 

Suomen Latu lastentoiminta: Metsämörri esiopetuksessa -teemakurssi (8 x 45min) on päivitettty uusimman esiopetuksen opetussunnitelman mukaiseksi. Uusi materiaali sisältää mm. 50 säänkestävää tehtäväkorttia. Lue lisää ja Ilmoittaudu mukaan: https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/metsamorri/kouluttaudu.html#esiopetus Seuraavat kurssipaikat: 13.4.2019 Helsinki, ilmoittautuminen päättyy 24.3. 3.5.2019 Oulu, ilmoittautuminen päättyy 14.4. 25.5.2019 Turku, ilmoittautuminen päättyy 5.5.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Luonto on upea toimintaympäristö! Luonnossa kotonaan on varhaiskasvatusta, jossa tärkein toimintaympäristö on luonto. Tule peruskurssille oppimaan ja innostumaan. Helsingin kurssin (16.-17.3.) ilmoittautuminen jatkuu vielä tämän viikon. https://www.lyyti.fi/reg/Luonnossa_kotonaan_peruskurssi_161732019_Helsinki_2724 ps. Planeettatutkimuksissa appelsiinin täytettyä auringon tehtävänsä, maistui sen mehu niiiiin makoisalle.