Luontopäiväkodit kasvattavat suosiotaan

Luontopäiväkodit kasvattavat suosiotaan

to 19. lokakuuta 2017 10.16.00

Suomen Ladun ylläpitämä, vuonna 1999 perustettu Luonnossa kotonaan -verkosto on kasvanut 13 uudella toimipaikalla tänä syksynä. Toimipaikkoja, päiväkoteja, perhepäivähoitajia ja iltapäiväkerhoja on nyt yhteensä 32 ympäri Suomea.

Luonnossa kotonaan -toimintatapa ruokkii lasten mielikuvitusta, lisää liikettä ja vahvistaa luontosuhteen kehittymistä.

Pedagogiikan ytimessä on päiväkoti-ikäisten lasten ja iltapäiväkerhojen luonnossa liikkuminen säällä kuin säällä. Lapset löytävät leikkivälineet ensisijaisesti luonnosta, ulkoilevat useita tunteja päivittäin ja retkeilevät lähiluonnossa vähintään kolme kertaa viikossa.

Luonnossa kotonaan on avoin kaikille varhaiskasvattajille

Luonnossa kotonaan koulutus on avoin kaikille, joilla on kasvatusalan koulutus. Koulutus toimii innoituksena niille, jotka ovat kiinnostuneet hyödyntämään luontoa toiminnassaan lasten kanssa, Suomen Ladun koulutuspäällikkö Nina Räike toteaa.  

Koulutus antaa työkalut toimia kestävällä ja kehittävällä tavalla lasten kanssa luonnossa. Koulutuksen antia voi hyödyntää, vaikka ei omaisikaan Luonnossa kotonaan tunnusta. Tunnuksen saadakseen toimijan tulee täyttää Luonnossa kotonaan kriteerit

Ympäristökasvatus on myös kirjattu osaksi uutta varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmaa.  Tämän tavoitteena on vahvistaa lapsen luontosuhteen kehittymistä, opettaa ympäristövastuuta ja ohjata lapset kohti kestävää kehitystä.

Nykyisen varhaiskasvatussuunnitelman henki toteutuu loistavasti Luonnossa kotonaan toiminnassa. Lähdetään aidosti seinien ulkopuolelle ja tutkitaan ilmiöitä. Kaiken mitä voi tehdä sisällä, voi tehdä myös ulkona, jopa leipoa. Liikkuminen ja motorinen kehitys tapahtuu huomaamatta Luonnossa kotonaan toiminnassa, Räike jatkaa.

Luonnossa tapahtuva varhaiskasvatus kasvattaa suosiotaan myös kunnallisella puolella

Oulussa toimivan päiväkoti Palokka liittyi osaksi Luonnossa kotonaan toimintaa yhdellä ryhmällä vuosi sitten.

Meillä toiminta lähti liikkeelle yksittäisen lastentarhaopettajan kiinnostuksesta toimintaa kohtaan, toteaa Puosujen ryhmässä lastentarhaopettajana toimiva Päivi Huhtelin.

Kävin ensin Metsämorri koulutuksen ja kiinnostuin aiheesta niin paljon, että kouluttauduin vielä töiden ohessa ympäristökasvattajaksi, Huhtelin jatkaa.

Kunnallisen päiväkoti Palokan Luonnossa kotonaan ryhmä Puosut on saanut toiminnasta vain hyvää palautetta.

Luonnossa kotonaan toiminta on ollut piristysruiske työntekijöille ja vahvistanut ennestään pienryhmätoimintaa. Ajatusmaailma on kasvanut ja emme näe enää ulkona toimimisessa rajoitteita, vaan pelkästään mahdollisuuksia. Lasten fyysinen kunto on parantunut ja ruoka ja uni maistuvat entistä paremmin. Olemmekin saaneet paljon hyvää palautetta ja kiitosta ylemmiltä tahoilta, toteaa Huhtelin.

Suurin osa Luonnossa kotonaan toimipaikoista on yksityisiä päiväkoteja tai perhepäivähoitajia. Vuoden aikana kasvua on kuitenkin tapahtunut myös kunnallisten päiväkotien keskuudessa.

Olemme todella iloisia, että koulutus ja Luonnossa kotonaan toimintatapa on otettu innolla vastaan myös kunnallisella puolella! Päiväkodit ovat lisänneet luontotoimintaa paljon viime vuosien aikana ja päiväkodeissa uskalletaan mennä portin ulkopuolelle. Suuntaus näkyy myös  Muumien ulkoilukoulun ja Metsämörri koulutuksen kasvuna. Luonnossa kotonaan tarjoaa hyvät työkalut toiminnan kehittämiseen ja ylläpitoon, niin että luonnossa oppiminen on toiminnan punainen lanka, Nina Räike Suomen Ladusta toteaa.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

 Tuoreimmat lastentoiminnan Facebookista

 

Suomen Latu lastentoiminta: Vuoden 2019 Metsämörrin ohjaajakoulutukset on julkaistu www.suomenlatu.fi/metsamorri -sivuilla. Kurssitoiminnan starttaa Metsämörriohjaajan päivityskurssi 2.3. Helsingissä. Jos peruskurssin suorittamisesta on vierähtänyt jo aikaa, tule päivittämään tietosi ja innostumaan uudelleen! Saat mukaasi nykyisen metsämörriohjaajan peruskurssin materialin.

 

Suomen Latu lastentoiminta: #UlkonaKuinLumiukko -kampanja jatkuu tänä talvena ja sen kunniaksi profiilikuvammekin komistuivat. Tutustu kampanjaan jo etukäteen: www.suomenlatu.fi/lumiukko ja anna mielikuvituksesi lentää!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Angry Birds Go Snow -kiertue tulee taas! Tapahtumien tavoitteena on innostaa ja liikuttaa lapsia sekä heidän perheitään iloisella ja monipuolisella tavalla. Tärkein tavoite on punaiset posket lapsen hymyilevillä kasvoilla. Katso kiertueen paikkakunnat ja ajankohdat sivulta https://www.suomenlatu.fi/angrybirds-go-snow/etusivu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Muumien hiihtokouluissa innostutaan talvisesta ulkoliikunnasta leikin kautta ja opitaan hiihdon perustaitoja. Jos tämä hauska lasten ja perheiden ulkoilumuoto kiinnostaa, tule mukaan Muumien hiihtokoulun ohjaajakurssille. Ilmoittautuminen on nyt käynnissä! Koulutuspaikat ja -ajankohdat sekä lisätietoa löytyy sivulta https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/muumien-ulkoilukoulut/kouluttaudu.html.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Härkätien Vaeltajat ovat oivaltaneet yksinkertaisen reseptin, jolla eri-ikäiset saadaan yhdessä liikkeelle. "Tavallinen puuha on kovasti tykättyä, kun vaan joku järjestää", toteaa yhdistyksen sihteeri Marjo Mäkinen.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Tulispa tänään äkkiä pimeää... Testaa kuinka hämärä tyyppi olet ja kesytä kaamos kaveriksi!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Käykää kirjaamassa perheenne metsäkäynnit ja retket listalle. Näin olette mukana suojelemassa jokamiehenoikeuksia ja viemässä ne Unescon listalle!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Muumitkin nukkuvat yön ulkona 8.9., nukutko sinä? Samalla voit osallistua syyskuiseen ulkoiluhaasteeseemme ja Muumi -aiheisen palkinnon arvontaan jakamalla kuvan Instagramissa tunnisteilla #suomenlatu #perheliikunta #nukuyoulkona (Facebook ja Instagram eivät ole osallisina arvonnassa)