Juhannuksen liikuttavimmat leikit

Juhannuksen liikuttavimmat leikit

ke 22. kesäkuuta 2016 09.21.00

Keskikesän juhla on jo ovella. Erilaiset taiat, joilla vahvistettiin muun muassa satoa ja naimaonnea olivat olennainen osa vanhoja juhannusperinteitä. Juhannus on loistava hetki kerääntyä perheen ja ystävien kanssa yhteen ja heittäytyä tekemään hauskoja taikoja erilaisten leikkien muodossa. Katso Suomen Ladun vinkit alta.

Yöttömän yön parinetsintä
Muodostetaan kaivon ympärille kaksi piiriä: sisäpiiri ja ulkopiiri. Leikkijät ovat pareittain vastakkain piirissä, niin että toinen parista on sisäpiirissä ja toinen ulkopiirissä. Leikinjohtaja jää piirien ulkopuolelle.
Ulkopiiriläiset kulkevat myötäpäivään ja sisäpiiriläiset vastapäivään. Pelinjohtaja antaa merkin (huutamalla esim. UKKO tai KOKKO), jolloin parien pitää etsiä toisensa, ottaa käsistä kiinni ja mennä yhdessä kyykkyyn. Viimeisenä parinsa löytäneet putoavat pelistä. Peli jatkuu kunnes vain yksi pari on jäljellä. Vaihtakaa välillä pyörimissuuntaa, jotta ei mene pää pyörälle. Leikki toimii parhaiten isommalla porukalla. Voittajat voivat kurkata leikin päätteeksi kaivoon, josta he näkevät tulevan leikkitoverinsa kasvot.

Sydänkäpygolf
Leikkijät valitsevat itselleen sopivan kokoisen kepin mailaksi, ja mahdollisimman ison kävyn palloksi. Valitaan aloituspaikka ja maali johon kävyn pitää osua, esim. puu tai kivi. Jokainen lyö vuorollaan käpyään tavoitteenaan osua maaliin. Lyöntiä jatketaan joka kierroksella siitä, mihin oma käpy jäi edellisellä lyönnillä, kunnes käpy osuu maaliin. Vähiten lyöntejä käyttänyt voittaa. Kierroksen päätyttyä voi valita uuden aloituspaikan ja maalin. Jos voittajan lyöntimäärä on parillinen luku, saa hän kanssapelaajia halaamalla lisää rakkautta elämäänsä.

Metsänhengen taikaseppele
Etsitään yhdeksän eri lajia rauhoittamattomia kukkakasveja. Tunnistetaan lajit, ja tehdään niistä kaunis seppele!* Kokeile kuinka pitkään pystyt seisomaan yhdellä jalalla seppele toisen jalkapöydän ympärillä tasapainoillen. Jos laitat vielä seppeleen yöksi tyynyn alle, Metsänhenki tuo tasapainoa elämääsi.

*Katso ohje

Taikavoimaviesti
Muodostetaan vähintään kaksi joukkuetta ja päätetään juoksureitti. Viestikapulana toimii edellä mainittu Metsänhengen taikaseppele. Lähtö- ja maalialue toimii myös vaihtoalueena, jossa taikaseppele luovutetaan seuraavalle juoksijalle. Ensimmäisenä koko viestin kirmannut joukkue saa muilta juoksijoilta hartiahieronnan ja heidät kruunataan Metsänhengen taikaseppeleillä, jotka antavat energiaa koko vuodeksi.

 Tuoreimmat lastentoiminnan Facebookista

 

Suomen Latu lastentoiminta: Luonnossa kotonaan -toiminta on ollut tärkeässä roolissa ulkoilun ja luontotoiminnan vahvistumisessa varhaiskasvatuksessa. Tänä syksynä juhlitaan 20-vuotista taivalta. Lue, mistä kaikki sai alkunsa!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Oletko jo kokeillut paistaa tikkupullia nuotiolla? Kansallisen korvapuustipäivän kunniaksi tässä resepti herkullisiin tikkupulliin, ei muuta kuin viikonloppuna ulos nuotiolle kokeilemaan!🌲 Tikkupullat: • 2 dl maitoa (vesikin käy) • 3 rkl sulatettua voita tai juoksevaa voita • ½ tl suolaa • 3 rkl sokeria • 2,5 tl leivinjauhetta tai reilu tl kuivahiivaa • ½ tl kardemummaa • 5-6 dl vehnäjauhoja • Hillo ja kermavaahto paistettuun tikkupullaan • grillitikku, makkaratikku tai muu tukeva tikku 2 dl nestemäärällä saadaan taikinasta n. 12 tikkupullaa. Taikinan teko on erittäin helppoa: kaikki ainekset sekaisin ja vatkaten. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina ei tartu sormiin. Nuotiopaikalla pyöritä taikinasta sormenpaksuisia pötköjä, jotka kieritetään grillitikun ympärille. Hyvä määrä taikinaa yhteen pullaan on n. kananmunan kokoinen pala. Kieritä taikina tikkuun niin, että kierteet menevät päällekkäin. Paista tikkupullia mieluiten hiilloksen päällä 10-15 cm etäisyydellä 10-15 minuutin ajan. Tikkupulla on valmis, kun se lähtee helposti tikusta irti. Kun paistunut tikkupulla vedetään pois tikusta, saa tikun jättämään reikään lisättyä hilloa. Dippaa pullaa myös kermavaahtoon. P.S. Jos yrität paistaa liian nopeasti liian kuumassa saat vain pinnalta palaneen ja sisältä raa’an tikkupullan, joten maltti on valttia! Harjoitus tekee mestarin 😉 (ohje: https://www.partioaitta.fi/oppaat/retkeilijan-reseptit/)

 

Suomen Latu lastentoiminta: Syksyinen luonto on täynnä mielenkiintoista tutkittavaa. Mörrimetsän A5-kokoinen syksyvihkonen sisältää paljon ideoita syyskauden metsäretkille. Tilaa uusi suomenkielinen painos kaupastamme! 🍂🍁🍄